Räddningstjänsten fortfarande på plats

Ronneby Artikeln publicerades
Huset på Kungsgatan i centrala Ronneby är totalförstört efter tisdagens kraftiga brand som fortsatte under hela natten till onsdagen. 19 bilder
Foto:Maths Olsson
Huset på Kungsgatan i centrala Ronneby är totalförstört efter tisdagens kraftiga brand som fortsatte under hela natten till onsdagen.

Tre personer räddades från ett tak vid en dramatisk brand i ett flerfamiljshus i Ronneby på tisdagskvällen. Fem personer fördes tillsjukhus och polisen misstänker att branden kan vara anlagd.

Det råder stor rasrisk vid brandplatsen.

Huset på Kungsgatan i centrala Ronneby är totalförstört efter tisdagens kraftiga brand. Räddningstjänsten lyckades begränsa branden från att sprida sig till närliggande hus.

Under onsdagen arbetar räddningtjänsten från Ronneby och deltidskåren från Bräkne-Hoby med eftersläckningsarbete och undersökning av brandplatsen. Man ska även söka med värmekamera i huset. Det ryker fortfarande från brandplatsen. En formell teknisk undersökning kommer först kunna genomföras tidigast i morgon torsdag.

Det råder en stor rasrisk vid brandplatsen varför allmänheten uppmanas hålla sig borta från Kungsgatan 14.

– Kungsgatan kommer att vara avstängd hela tisdagen och sannolikt längre, säger räddningsledare Mattias Persson till Sydöstrans reporter Jens Svensson.

Larmet om en brand på Kungsgatan 14 kom 19.50 på tisdagskvällen.

Enligt de första uppgifterna brann det i trapphuset. Men när räddningstjänsten kom på plats visade det sig vara en fullt utvecklad brand i en lägenhet på andra våningen.

Tre personer hade tagit sin tillflykt upp på taket för att komma undan branden och fick evakueras med en lift.

Hela huset evakuerades. Sex personer hade andats in giftig brandrök och fyra av dem fördes till sjuhus med rökskador, men alla var vid medvetande.

Räddningstjänsten satte inledningsvis in rökdykare för att bekämpa branden i lägenheten.

Eftersom det är ett gammalt trähus bedömdes spridningsrisken vara stor och man inriktade sig att på att hindra att branden spred sig till vindsvåningen och grannfastigheten som också är en träbyggnad.

Rökutvecklingen var mycket kraftig och polisen spärrade av en stor del av innerstaden.

Mia Sandgren, presstalesman vid polisens region Syd sa vid 22-tiden till TT att det fortfarande brinner i byggnaden, att släckningsarbetet pågår och att polisen har upprättat en stor avspärrning runt platsen.

– Spridningsrisken kvarstår, säger Sandgren.

Malin Pernborn, inre polisbefäl i Karlskrona, sade strax för midnatt att man nu jobbar som om det kan handla om mordbrand:

– Man kan väl säga att vi har vissa indikationer på det via vittesuppgifter. Men utredningen får ju visa framöver.

Jan Hinderson, Emma Söderbom

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Sydöstran så godkänner du samtidigt våra regler.

På sydostran.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på sydostran.se. På tider då Sydöstrans webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på sydostran.se

sydostran.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på sydostran.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Sydöstran som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.