Ledande politiker ställer friskolan mot väggen

Ronneby Artikeln publicerades
Jan-Eric Wildros (S), utbildningsnämnden i Ronneby, och oppositionsrådet Malin Norfall (S).
Jan-Eric Wildros (S), utbildningsnämnden i Ronneby, och oppositionsrådet Malin Norfall (S).

Under måndagsmorgonen har Ronnebys oppositionsråd Malin Norfall (S) krävt svar från friskolan Thoren Framtid i ett öppet brev.

Detta sedan skolägaren gav vika mot föräldrars protester att man skulle dela entré med nyanlända flyktingbarn.

Nu reagerar oppositionsrådet Malin Norfall (S) och partikollegan Jan-Eric Wildros i ett öppet brev ställt till friskolan Thoren Framtid som äger skolan vid Soft Center i Ronneby.

Thoren Framtid har varit knäpptysta sedan Sydöstran avslöjade att skolan stoppade flyktingbarn från att dela entré och toaletter med friskolan.

Norfall och Wildros är starkt frågande till Thoren Framtids värdegrund och vill nu ha svar på varför en delad entré skulle vara ett problem.

Här är brevet som är undertecknat av Norfall och Wildros:

Öppet brev till Thoren Framtid

Hej

Ronneby är en kommun som växer. Vi har under en längre tid välkomnat flera nya barnfamiljer till kommunen, både som flyktingar men även inflyttande från andra kommuner. Vi tycker det är roligt att flera familjer också flyttar hit därför att de upplever att Ronneby har en bra skola och att vi introducerar barnen på ett bra sätt.

Just nu är det trångt i våra skollokaler och kommunen startar en tillfällig undervisningsenhet på Soft Center där det finns bra lediga lokaler för detta ändmål. Tanken är att barn med annat modersmål som lämnat Start Ronneby , som är vår introduktion där vi kartlägger barnens kunskaper de första fem veckorna för att underlätta både för barn, föräldrar och mottagande lärare, ska gå på denna enhet tills det blir en plats ledig på en av de vanliga skolorna.

Lokaler var klara på våningen ovanför Thoren framtids verksamhet men efter att några föräldrar inte ville att barnen skulle dela entré med flyktingbarnen verkar ni dela uppfattningen att det är olämpligt att era elever ska dela entré med eleverna från den nya undervisningsenheten.

Som politiker är vi ansvariga för att alla elever har en bra skolgång och börjar i och med ert ställningstagande fundera över er värdegrund.

* Varför tycker Thoren framtid att det är ett problem att dela entré med den nya verksamheten?

* Om någon av dessa barn vill gå på er skola är de då välkomna att söka?

Här kan du läsa Sydöstrans första artikel ”Skola stoppade flyktingbarn”.