Succésommar för Spättan - trots högvatten

RONNEBY Artikeln publicerades
Närmare 4 000 personer har besökt Ronnebys skärgård med nya sightseeingbåten Spättan.
Foto:Mattias Mattisson
Närmare 4 000 personer har besökt Ronnebys skärgård med nya sightseeingbåten Spättan.

Trots problem med höga vattennivåer i Ronnebyån har den nya skärgårdsbåten blivit en succé. Nästan 4 000 personer har tagit en tur med sightseeingbåten Spättan i sommar.

Efter drygt sex veckor i skärgården gjorde M/F Spättan sin sista tur i söndags. I alla fall för den här säsongen. Med tanke på hur många som åkt Spättan i sommar öppnar nämligen Blekingetrafiken för en fortsättning.

– Det är faktiskt något av en succé. Ronnebyborna vill uppenbarligen ha den här trafiken, säger Pär Welander, trafikplaneringschef på Blekingetrafiken, till Sydöstran.

Den nya skärgårdslinjen invigdes i slutet av juni. När Blekingetrafiken nu summerar sommaren har Spättan gått runt 150 turer i skärgården - och haft i snitt 27 resenärer per tur. Det innebär att totalt 3 652 personer har köpt biljett för att glida fram på Ronnebyån.

Enligt Pär Welander är siffran bättre än förväntat och han är mer än nöjd med sommarens turer.

– Det är jättebra, framför allt med tanke på att det gäller en öppen båt som är känslig för dåligt väder. Sedan hade vi problem med högvatten i början av sommaren då vi fick ställa in några turer.

– Men de fina dagarna har det varit riktigt bra. Då har flera av turerna varit fulla.

Nu ska Blekingetrafiken och Ronneby kommun träffas för att diskutera en eventuell fortsättning för skärgårdstrafiken i Ronneby. I nuläget är trafiken bara upphandlad för 2017.

– Vi får se vad kommunen vill. Men med det uppdrag vi fick för den här sommaren så känner vi oss nöjda. Sedan ska vi givetvis titta på vad vi kan göra bättre om det blir en fortsättning. Det känns i alla fall väldigt lyckat, säger Pär Welander.