”Ta bort gravstenen efter sex månader”

Ronneby Artikeln publicerades
Kyrkofullmäktigeledamot Willy Persson (OkR) vill att företag anlitas för att plocka bort gravstenar på återlämnade gravplatser i Ronneby kommun.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Kyrkofullmäktigeledamot Willy Persson (OkR) vill att företag anlitas för att plocka bort gravstenar på återlämnade gravplatser i Ronneby kommun.

Det kan ta lång tid att få gravsten borttagen efter att en gravrätt har återlämnats.

Nu vill ledamot Willy Persson (OkR) att företag anlitas för att ta bort gravstenarna efter sex månader.

Landets begravningsplatser står inför stora förändringar när allt fler väljer att återlämna gravrätten till anhörigas gravplatser.

Kyrkofullmäktige i Ronneby församling har tidigare beslutat att gravstenar på återlämnade gravplatser ska plockas bort och återvinnas. Enligt kyrkogårdsförvaltningen är tanken att gravstenen ska tas bort sex månader efter återlämnandet. Detta för att anhöriga ska ges möjlighet till synpunkter.

Men enligt kyrkofullmäktigeledamot Willy Persson, Obunden kyrka Ronneby pastorat, hinns detta inte med och stenen kan ligga kvar lång tid efteråt.

”Det betyder att graven inte sköts utan gravplatsen ser mycket ovårdad ut. Då blir besvikelsen stor för tidigare ägare som förväntar sig att den är borta”, skriven har i en motion till kyrkofullmäktige.

I stället föreslår han att kyrkofullmäktige beslutar att det skapas ett avtal med något företag som tar bort gravstenen efter sex månader och återställer ytan.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.