Tjejer efterfrågade till populär utbildning

Kallinge Artikeln publicerades
 Angsana Kraisin berättade om utbildning för Lovisa Kvist, Kajsa Powis och Emma Lynhagen.
Foto: Henrik Brandberg
Angsana Kraisin berättade om utbildning för Lovisa Kvist, Kajsa Powis och Emma Lynhagen.

Det flygtekniska programmet är populärt och arbetsmarknaden för flygtekniker ser god ut. Det är dock få tjejer som söker sig till utbildningen. Därför anordnades i helgen en särskild tjejdag där intresserade fick en exklusiv inblick i utbildningen.

På det flygtekniska programmet vill man få in fler tjejer på utbildningen. Därför bjöds intresserade tjejer som står i begrepp att göra sitt val till gymnasiet in till en särskild tjejdag där de fick möjlighet att bekanta sig med utbildningen.

En grupp på 15 deltagare fick bland annat information av de tjejer som redan går på utbildningen. Emma Lynhagen från Växjö var en av dem som var på plats. Hon menar att det är viktigt att det kommer in fler tjejer i mansdominerade världar.

– Det är bra att det blandas för att få bort stereotyper.

Julia Sjögren och Manda Jönsson funderar på att söka utbildningen.
Foto: Henrik Brandberg
Julia Sjögren och Manda Jönsson funderar på att söka utbildningen.

Manda Jönsson från Kallinge och Julia Sjögren från Älmhult var också intresserade av utbildningen.

– Min bror fick redan på utbildningen förra året och nu går han här. Vi har alltid varit intresserade av flyg, berättar Julia Sjögren.

– För mig är utbildningen intressant eftersom man får jobba praktiskt, förklarar Manda Jönsson.

Angsana Kraisin.
Foto: Henrik Brandberg
Angsana Kraisin.

Angsana Kraisin går tredje året på utbildningen och var en av del elever som guidade runt besökarna bland flygplan och helikoptrar i utbildningshangaren på F17. Hon konstaterar att hon och de andra tjejerna som går programmet är uppskattade av killarna.

– Vi kan göra vissa saker som killarna inte kan göra, så vi är populära säger Angsana Kraisin och förklarar att det bland annat kan handla om att komma åt i trånga utrymmen när det ska mekas.

Lärarna Stefan Jönsson och Christian Matsén ser gärna fler tjejer på utbildningen och menar att det bästa är en bra mix.

– Tjejer är ofta mer strukturerade än killar i den här åldern, menar Stefan Jönsson.

De berättar att utbildningen blivit allt mer populär och att det totalt var 70 sökande till 20 platser vid förra ansökningen. 30 av ansökningarna var i första hand. Lärarna konstaterar också att den som utbildar sig till flygtekniker har en mycket gynnsam arbetsmarknad framför sig.

– Saab söker med ljus och lykta efter tekniker, säger Stefan Jönsson.

Efterfrågan ser bra ut såväl inom det civila flyget som inom försvaret, slår lärarna fast.