Trotjänare avtackas efter 43 år

Ronneby Artikeln publicerades
Inger Hjort avtackas av Tommy Ahlquist, tidigare skolchef i Ronneby, som hon arbetat tillsammans med i 18 år.
Foto: Emma Gunler
Inger Hjort avtackas av Tommy Ahlquist, tidigare skolchef i Ronneby, som hon arbetat tillsammans med i 18 år.

Biträdande utbildningschef Inger Hjort har en över 40 år lång karriär inom Ronneby kommuns skolväsende bakom sig. Nu tackar hon för sig.

Inger Hjort hade siktet inställt på att bli barnpsykolog men började istället att arbeta som barntillsynsassistens i Ronneby i maj 1975. Då fanns bara ett daghem i Ronneby. I dag finns det 24 förskolor med totalt 87 avdelningar.

När administrationen växte i slutet på 70-talet blev hon barnomsorgschef och Ronnebys barnomsorg fick stor uppmärksamhet i riksmedia år 198 för sitt utvecklingsarbete.

Bland annat genom att alla sexåringar flyttades från daghem till förskoleklassverksamhet i kombination med fritidshem. Detta ledde till att 135 nya daghemsplatser skapades utan någon särskild utbyggnad.

En personlig tårta hade bakats till avtackningen.
Foto: Emma Gunler
En personlig tårta hade bakats till avtackningen.

För detta arbete fick Inger Hjort, tillsammans med övriga som deltog i projektet, 1 000 kronor i gratifikation utdelat av kommunfullmäktige.

Sedan 1992 har hon arbetat som biträdande förvaltningschef på Utbildningsförvaltningen. Till Sydöstran säger hon att drivkraften genom alla år har, och fortfarande är, alla barns rätt till utbildning.

– Vissa föräldrar tror att de äger sina barn, men de gör de inte. Alla barn har samma rättigheter.

Det var en märkbart rörd Inger Hjort som avtackades med blommor och presenter av vänner och kollegor under onsdagen. Nu lämnar hon Ronneby Stadshus som har varit hennes arbetsplats i drygt 43 år.