Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Tung delseger för PFAS-föreningen i HD

PFAS-föreningen har tagit en tung delseger i Högsta Domstolen, i frågan om skadestånd för det förgiftade dricksvattnet i Kallinge. HD har meddelat prövningstillstånd.
Ett domslut kan komma redan i början av nästa år.
Kallinge • Publicerad 13 december 2017
PFAS-föreningen har tagit en tung delseger i frågan om dricksvattnet.
PFAS-föreningen har tagit en tung delseger i frågan om dricksvattnet.Foto: Hasse Holmberg / TT

Högsta Domstolen, HD, meddelade på onsdagen att frågan ska prövas. PFAS-föreningens stämningsansökan med skadeståndskrav ska nu avgöras i landets högsta juridiska instans.

– Det känns fantastiskt, nu utför Högsta Domstolen en kvalificerad utredning om produktansvarslagen är tilllämplig i vårt mål, säger Herman Afzelius i PFAS-föreningen.

Annons

– Om vi inte fått prövningstillstånd hade det varit svårt för oss att driva frågan vidare. Nu får vi ett beslut som sannolikt blir praxis för liknande mål framöver.

Leverantören av det PFAS-förgiftade dricksvattnet, kommunala Ronneby Miljö & Teknik, motsatte sig yrkandet när Blekinge tingsrätt behandlade föreningens begäran om skadestånd. Miljöteknik ville att bedömningen skulle ske baserad på lagen om allmänna vattentjänster.

– Det är ett mycket strängare ansvar i produktansvarslagen än i lagen om allmänna vattentjänster, sa Filip Bladini, docent med inriktning på bland annat skadestånds- och försäkringsrätt vid juridiska institutionen på Handelshögskolan i Göteborg, till Sydöstran i somras.

Tingsrätten skickade därför vidare ärendet till HD för ett avgörande, fallet bedöms vara unikt. Högsta Domstolen meddelar nu prövningstillstånd - för att utreda huruvida den juridiska bedömningen i fallets fortsatta hantering ska ha produktansvarslagen som grund.

Ett besked från HD - att dricksvatten i så fall är en produkt - kan få stora konsekvenser. Alldeles oavsett hur det går för PFAS-föreningen i rättsprocessen mot kommunens va-bolag.

– I så fall innebär det att alla som blir sjuka av att dricka kommunalt vatten mer eller mindre automatiskt har rätt att få fullt skadestånd från kommunen för sin personskada, såsom ersättning för inkomstförlust eller sveda och värk, har Filip Bladini tidigare sagt till Sydöstran.

Herman Afzelius i PFAS-föreningen säger att frågan är principiellt viktig för många människor.

– Det är en stor fråga. 95 procent av alla köper sitt dricksvatten av en leverantör. Som konsument måste man kunna vara säker på att den produkt som levereras är säker och att man kan lita på den.

Hur firar ni beskedet från HD?

– Jag har faktiskt gått på helspänn sedan i måndags, när HD gjorde sin prövning, så det har jag inte hunnit fundera på. Först och främst måste vi få ut informationen till våra medlemmar. Men det är klart att beskedet är glädjande för oss som har kämpat med detta.

Annons

PFAS-föreningens juridiska ombud, advokat Göran Starkebo, räknar med ett besked från HD ganska snart.

– När det gäller ett prejudikat så är det en ren rättsfråga och det knäcker domstolen själva hemma på kammaren. Därför räknar jag med ett besked i början av nästa år.

– Beskedet om prövningstillstånd är i sig inte ett dugg förvånande. Jag är däremot förvånad över att detta inte har prövats tidigare, säger Göran Starkebo.

Flera tusen människor tros ha druckit det kontaminerade dricksvattnet i Kallinge. 2013 upptäcktes höga halter av PFAS - ett högfluorerande kemikalier - som bland annat har använts i brandsläckningsskum. Försvarsmakten har tagit på sig ansvaret för den förorenade dricksvattentäkten i Kallinge, då brandskum under många år använts på flygflottiljen F 17:s brandövningsplats. Dricksvattentäkten har stängts och kommer sannolikt aldrig att användas igen.

Sydöstran söker företrädare för Ronneby Miljö & Teknik.

Jens SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons