Ungdomar utvecklas på konstläger

Ronneby Artikeln publicerades

Under en vecka träffas ungdomar från hela länet och skapar konst, umgås och inspireras av varandra. Sommarlägret är ett populärt inslag för Blekinges konstintresserade unga.

14 tjejer och en kille i åldrarna 14-18 befinner sig under veckan på Folkhögskolan i Bräkne-Hoby för att skapa konst.
– Det här året har vi fått temat lycka att jobba utifrån. Jag målar två stycken sjöjungfrur som är nykära, för när man är nykär så känner man ju mycket lycka, säger 17-åriga Sara Rehn från Karlshamn.

Hon tycker att lägret är väldigt roligt och ett bra sätt att träffa andra som är konstintresserade. Lägret arrangeras av Sveriges Konstföreningar Blekinge och hålls i år för nionde året. Det är tredje gången som lägret håller till på Folkhögskolan i Bräkne-Hoby.
– Det är väldigt smidigt att vara här allt material vi behöver redan finns på platsen, säger Britt Gars Petersson som är med och arrangerar lägret.

Under veckan få ungdomarna testa på att jobba med olika material och konsttekniker, och får då en chans att utveckla sådant som det de kanske inte hinner med i skolan.
– Det bästa med lägret är att man inte blir betygsatt för det man gör. Vi får testa allt, men jag tycker nog att det är roligast att arbeta med akrylfärg, säger Johanna Martinsson, 17, från Asarum.

Hon har varit med på lägret tre år i rad och tycker att det är ett bra sätt att träffa nya vänner som också är konstintresserade. Hon hoppas att kunna jobba med något konstinspirerat i framtiden.
– Något kulturellt eller kreativt får det bli, säger Johanna som till hösten börjar andra året på estetisk linje med teaterinriktning.

Just att jobba tillsammans med andra och testa nya saker är något som r viktigt för ungdomarna.
– Det är jättebra att de får se varandra skapelser och på så sätt utvecklas. De kan lära mycket av varandra, säger lägrets pedagogiska ledare Karin Howdin.
På årets läger finns bara en kille representerad, men 14-åriga Adam Brodin från Mjällby trivs väldigt bra på lägret.
– Det är jätteroligt. Jag har hållit på med att teckna och måla sedan jag gick i dagis, säger Adam Brodin.
– Jag tycker mest om att rita fantasy, det blir mycket drakar och minotaurer. Jag är väldigt inspirerade av tv-spelet God of war, fortsätter han.

På fredag avslutas lägret med en stor vernissage för deltagarnas familjer och släktingar.
Konstläger. Under veckan hålls konstläger för ungdomar på Folkhögskolan i Bräkne-Hoby.