Utvisning förbereds för gängledare

Ronneby Artikeln publicerades
Delar av Sydöstrans rapportering kring konsekvenserna av det kriminella gängets framfart i Ronneby.
Foto:Maja Suslin
Delar av Sydöstrans rapportering kring konsekvenserna av det kriminella gängets framfart i Ronneby.

En av de två bröder, som pekas ut som ledare för ett kriminellt gäng i Ronneby som hotat och utpressat butiksägare i staden, har gripits.

Enligt uppgifter till Sydöstran har svenska myndigheter startat en process som ska resultera i att mannen utvisas ur landet i närtid.

Enligt uppgifter till Sydöstran greps den ena brodern nyligen av polis i Hässleholm och sitter nu i förvar. Enligt en källa har svenska myndigheter inlett en process i samverkan med Libanons ambassad i Stockholm, som "i närtid" ska resultera i att mannen utvisas från Sverige.

Som vi tidigare har rapporterat har det sedan länge funnits utvisningsbeslut mot mannen och hans bror, som har dömts för brott i Sverige. Men utvisningarna har inte verkställts på grund av att bröderna anses sakna medborgarskap, då de ska vara statslösa palestinier.

Mannen och hans bror pekades nyligen ut som ledare för ett kriminellt gäng i Ronneby, som under en tid har utpressat och hotat butiksägare i Ronneby. Näringsidkare ska ha tvingats ge brödernas gäng, där flera av medlemmarna består av pojkar i tonåren, pengar för att inte få sina butiker sönderslagna.

Situationen eskalerade den 1 oktober i år när ett våldsamt bråk utbröt i centrala Ronneby mellan två grupperingar. Bekanta och släktingar till en utsatt butiksägare drabbade samman med brödernas gäng, sedan företagaren vägrat att ge dem några pengar.

Bröderna uppmärksammades i november av tidningen Expressen, som träffat butiksägare i staden. Reportaget skapade en omfattande lokal debatt, där bland annat polisens resursbrist i Ronneby kritiserades.

En annan man, som sägs tillhöra den mest hårdföra kärnan i det kriminella gänget i Ronneby, greps nyligen i Kalmartrakten, misstänkt för delaktighet i en smash and grabkupp mot en butik. Han sitter nu frihetsberövad i väntan på rättegång.

Hur det blir med den andra brodern, som tillsammans med övriga familjen bor i en ort i ett grannlän sedan en tid tillbaka, är oklart.