Väktare bevakar skola efter tumult

Ronneby Artikeln publicerades
2 bilder
Foto:Mattias Mattisson

Väktare bevakar gymnasieskolan Knut Hahn, efter tumultet i förra veckan, som resulterade i att en 20-årig före detta elev häktades, misstänkt för flera hot- och våldsbrott.

Bevakningen blir kvar vårtterminen ut. Till hösten kan en inpasseringssluss finnas vid entrén och eleverna kan dessutom utrustas med passerkort.

– Vi har nu kommit så långt vi har kunnat med de åtgärder som vi har vidtagit. Nästa steg blir att jag i närtid anlitar en konsult som ska se över situationen på Knut Hahn och presentera möjliga säkerhetslösningar, säger Ronny Mattsson, skolområdeschef för den kommunala skolan på gymnasienivå i Ronneby.

Väktarbevakningen kommer att vara kvar på skolan fram till att vårterminen slutar den 9 juni.

– Beslutet har fattats av skolledningen och jag backar det fullt ut. Vi måste reagera och agera mot otrygghet, säger kommunstyrelsens ordförande Roger Fredriksson (M).

Ronny Mattsson berättar att säkerhetskonsulten ska ta fram förslag på hur säkerheten kan höjas på gymnasieskolan med fysiska åtgärder.

– Det kan handla om att man bygger en inpasseringssluss vid entrén och att elever och personal får passerkort. Eller att skolan anställer någon som jobbar med inpasseringskontroll och säkerhet. Men det blir upp till konsulten att ta fram lämpliga förslag, säger han.

Enligt skolområdeschefen är det bråttom. De investeringskostnader som medföljer uppgraderingen av skolans skalskydd är sekundära, menar han.

– Detta är i första hand ett arbetsmiljöproblem som snarast måste lösas. Jag har redan lyft detta till politiken som får ta ställning till det ekonomiska.

Det låter ganska drastiskt med en inpasseringssluss?

– Jo, men nu är situationen som den är och då måste vi agera. Samtidigt är detta inget unikt för Ronneby. Jag pratar emellanåt med rektorer i Skolsverige som beskriver samma problem, åtminstone på gymnasienivå.

Bakom beslutet att ha väktare på gymnasieskolan vårterminen ut ligger förra veckans händelser vid Knut Hahn och dess närområde. Ett större polispådrag larmades till en förskola sedan en 20-årig man uttalat hot mot skolpersonal. När mannen skulle gripas uppstod tumult under vilket polisen tvingades använda batong och pepparsprej.

20-åringen släpptes senare och hamnade i princip omgående i bråk med andra personer. Han delgavs misstanke om flera fall av misshandel och häktades av Blekinge tingsrätt under fredagen. Under häktningstiden ska mannen genomgå en paragraf sju-utredning, eller liten rättspsykiatrisk undersökning.

20-åringen dömdes under fjolåret till skyddstillsyn för att ha hotat en socialsekreterare. Hotbilden bedömdes av kommunledningen som så allvarlig att dörrarna i Knut Hahnsskolan och Ronneby stadshus låstes under en tid.

Mannen är en sedan tidigare avstängd elev på skolan, som återkommande försökt få tillträde till lokalerna.

– Han hävdar att han har sina kompisar här och ska besöka dem. Men han är inte välkommen här, säger Ronny Mattsson.

Skolområdeschefen räknar med att de nya rutinerna och eventuella byggnationer vid skolans entré ska vara färdiga lagom till höstterminsstarten i augusti.