Vårdboende kritiseras för dålig arbetsmiljö

Ronneby ,
Kanyler och andra vassa redskap hanteras inte korrekt på det aktuella vård- och omsorgsboendet, enligt Arbetsmiljöverket.
Foto: Per Groth/TT
Kanyler och andra vassa redskap hanteras inte korrekt på det aktuella vård- och omsorgsboendet, enligt Arbetsmiljöverket.

Ett vård- och omsorgsboende i kommunen får flera anmärkningar av Arbetsmiljöverket. Bland annat saknas en säker hantering av kanyler och andra vassa föremål.

Vid inspektionen av arbetsmiljöarbetet framkom att det saknas en säker hantering av riskavfall för skärande och stickande föremål som varit i kontakt med kroppsvätskor, till exempel kanyler från insulinsprutor.

”Ni ska säkerställa att vassa föremål, som har använt på en människa ska hanteras på ett säkert sätt och genast läggas i behållare”, skriver Arbetsmiljöverket.

En annan brist är att kommunen inte bedömt riskerna för personalen att drabbas av ohälsa och olycksfall i arbetet. Det saknas skriftliga riskbedömningar för exempelvis risker kopplat till hot och våld samt ensamarbete.

Dessutom saknar personalen kunskaper i första hjälpen. Enligt myndigheten finns det inte tillräckligt många inom verksamheten som kan ge första hjälpen och det saknas rutiner för hur kunskaper och färdigheter ska hållas aktuella.

Boendet får även kritik för att anställda utsätts för tobaksrök i de gemensamma personalutrymmena.

De uppdagade bristerna leder nu till att Arbetsmiljöverket kräver att arbetsmiljöarbetet förbättras. Om så inte sker innan myndighetens återbesök i december riskerar verksamheten föreläggande eller förbud.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.