Växtkraft – Ronnebys nya vapen

Ronneby Artikeln publicerades
Exploateringschef Anna Hinseäng och kommunstyrelsens förste vice ordförande Kenneth Michaelsson planerar även för ett nytt parkstråk längs Ronnebyån vid Kilen.
Foto: Emma Gunler
Exploateringschef Anna Hinseäng och kommunstyrelsens förste vice ordförande Kenneth Michaelsson planerar även för ett nytt parkstråk längs Ronnebyån vid Kilen.

Nu ska det bli lättare att navigera bland nybyggnationerna i Ronneby kommun.

Under konceptet Växtkraft ska all utveckling inom bostäder, näringsliv och service samlas – bland annat genom en ny webbplats.

Bostadsrätter, hyresrätter, äldreboende, elevhem, villor, nya skolor och växande och handelsområden. Ronneby kommun är inne i en expansiv fas både när det gäller bostäder, näringsliv, infrastruktur och service.

För att få en övergripande bild av utvecklingen och de olika byggprojekten kommer de i fortsättningen att presenteras under det nya konceptet Växtkraft.

– Det händer mycket i Ronneby men vi har inte varit så bra på att kommunicera ut byggprojekten inom de olika segmenten.

– Vi tror att det här kommer att stärka Ronneby som en hållbar kommun, göra det mer attraktivt och skapa en stolthet bland de som bor här, säger kommunens exploateringschef Anna Hinseäng.

Konceptet Växtkraft ska appliceras på allt nytt som kommunen bygger och involverar både privatpersoner, exploatörer och representanter för olika verksamheter inom kommunen.

Under onsdagen samlades representanter från Attendo, C4 Hus, Amasten och Ronnebyhus i den nya stadsdelen Kilen. Exploatörerna bidrar på olika sätt till att bygga hållbart i byggprojektet. Området ska vara färdigbyggt inom några år.
Foto: Emma Gunler
Under onsdagen samlades representanter från Attendo, C4 Hus, Amasten och Ronnebyhus i den nya stadsdelen Kilen. Exploatörerna bidrar på olika sätt till att bygga hållbart i byggprojektet. Området ska vara färdigbyggt inom några år.

Och för att göra det lättare att navigera bland det som händer i Ronneby lanserar kommunen en helt ny webbplats inom ramen för Växtkraft.

Först ut är den nya gröna stadsdelen Kilen. Området byggs med inspiration av designstrategin Cradle to Cradle med fokus på ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet.

– Det är en historisk tid vi går in i nu. Att se Kilen växa fram som en ny stadsdel är en diskussion som funnits sedan mitten av 90-talet , men då var det inte fokus på det gröna.

– Nu jobbar vi för framtiden och är ledande i Sverige med att jobba med filosofin Cradle to Cradle, säger Kenneth Michaelsson, förste vice ordförande i kommunstyrelsen och ordförande i Ronnebys miljö-och energiråd.

En av exploatörerna i Kilen är Attendo som med det nya trygghets- och äldreboendet bygger för första gången i Ronneby.

– Den sociala hållbarheten med utevistelse är viktig för oss. Vi kommer ha en trädgård med fruktträd, bärbuskar och odlingar för att skapa en social samvaro. Det ger även en stor möjlighet till att som bygger lägenheter här, att de som kommer bo i området kan vara inbjudna till oss, säger Marie Hindriksson, verksamhetschef på Attendo.

Mäklare Tobias Nordling, som representerar C4 Hus, förklarar hur han ser på Kilenprojektet.

– Det jag gillar är att detta är precis vad man ska göra för att inte bygga ett nytt utanförskap i ett miljonprogram. Kilen har hög hållbarhetsfaktor.

Fakta

Här byggs det i Ronneby

Bostäder

Kilen. Ny grön stadsdel i centrala Ronneby. Byggstart 2019

Bustorp. 60-80 bostadsrätter. Byggstart år 2020

Risatorp. 24 marklägenheter i hyresrättsform (bygget är påbörjat)

Bräkne-Hoby Tio hyresrätter i Mölleskog, byggstart 2019. 62 elevhemslägenheter, centralt, byggstart 2019. Sex lägenheter, LSS-boende, Stenåsa med byggstart 2020

Listerby. Planeras för tio lägenheter, centralt. 66 villatomter med planer på ytterligare 33 tomter, havsnära

Johannishus. Åtta lägenheter eller sex villor, södra Johannishus, byggstart 2019

 

Skola & förskola

Parkdalaskolan. Ny skola med idrottshall. 700 elever i åk 4-9

Snäckebacksskolan. Ny- och ombyggnation. 700 elever i åk 4-9

Ny förskola inkl. nattis vid Skogsgårdsskolan, Ronneby

Ny förskola, södra Kallinge, byggstart 2020

Slättagårdsvägen, Kallinge, byggstart hösten 2019

 

Nya butiker & företag

Handelsområde Viggen (både norra, östra och södra)

Gärdet, östra infarten, Ronneby

Ronneby marina, Östra piren

 

Källa: Ronneby kommun/ronnebyvaxer.se

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.