När toabesöket blir kultur

Ronneby Artikeln publicerades
Att gå in i Nina Iglesias Söderströms steampunk-inspirerade rum är som att kliva in i en annan värld. 6 bilder
Foto:Mattias Mattisson
Att gå in i Nina Iglesias Söderströms steampunk-inspirerade rum är som att kliva in i en annan värld.

Att uppleva konst är inget som behöver kräva en tur till ett galleri eller en konsthall. Det visar konstnärerna som nu har utsmyckat Ronneby airports mest intima rum.

En mäktig konstupplevelse samtidigt som man uträttar sina behov. Det är nu verklighet för den som besöker flygplatsen i Kallinge.

I ett samarbete med Blekinge folkhögskolas konstlinje har flygplatsens toaletter och hallar förvandlats till en konsthall.

– Vi vill gärna ha in samarbeten med aktörer från länet, och det här ett sätt att få in lite mer av Blekinge på flygplatsen. Nu får våra besökare uppleva något lite annorlunda, säger flygstationschef Mona Glans.

På tisdagsmorgonen var det vernissage för den lite udda utställningen, och de nio konstnärerna visade stolt upp sina verk.

Konstnären Monica Yasmin Lindqvist är bosatt i Sölvesborg och har på senare tid haft flera egna utställningar runt om i länet. Hon har nu fyllt en av flygplatsens toaletter med sin konst.

– Jag vill inspirera den som besöker toaletten till att få sväva i väg i tankarna och drömma en stund. Jag har gestaltat en man som har förlorat sin älskade, säger Monica Yasmin Lindqvist.

På toaletten intill har Nina Iglesias Söderström byggt up en värld baserat på steampunk, en stil som är inspirerad av 1800-talets industrialism. Det guldfärgade badrummet är fullt av genomtänkta detaljer, soptunnor och tvålkoppar har fått en rostig karaktär. Badrummet har dessutom utrustats med en kulbana.

– Det här har varit ett jättekul projekt, och jag har lagt ner väldigt mycket arbete. Bara att åka runt och hitta alla föremål har tagit lång tid, säger Nina Iglesias Söderström.

– Jag ville att mitt rum ska vara som en berättelse. Men jag vill inte knäppa någon på näsan, utan vill låta besökaren få sitta här och låta tankarna vandra.

Det är andra året i rad som flygplatsen samarbetar med konstlinjen, och förutom konsten på toaletterna så visas en fotoutställning i en av hallarna.

– Det här är en fantastisk möjlighet för eleverna, att få komma ut och möta företag och allmänheten, säger Per-Åke Foglert som är lärare och ansvarig på konstlinjen.