”Vi vill förklara vad det är barnen gör vid datorn”

Ronneby Artikeln publicerades
Foto: David Blome

Som ung spelintresserad märkte Samuel Lundin att hans föräldrar inte alls förstod konceptet med e-sport. Det blev startskottet för en unik affärsidé. Nu ska han och kamraten Marcus bokat in sin första föreläsning – i Stockholm.

E-sporten växer så det knakar. Du som läser Sydöstran regelbundet har säkert märkt att det nämns allt oftare, inte konstigt eftersom det finns flera personer i länet som har haft stora framgångar inom e-sport. I dag kan du till exempel läsa om Jonathan Hindorf som nyligen vann elitserien i CS:GO med sitt lag Lobt.

Elitserien i CS:GO.

En mening som hade låtit som en dröm för en spelintresserad för bara några år sedan.

Men det är långt ifrån alla som accepterar e-sporten som en riktig sport och många yngre som har ambitionen att skapa sig en karriär med att tävla inom datorspel kan ha svårt att förklara det för sina föräldrar. Något Samuel Lundin, som pluggar på Knut Hahnskolan, kan vittna om.

– Jag hade svårt att förklara för mina föräldrar vad mitt spelande gick ut på och att det inte var något negativt. Då tog jag mig tid att leta upp ett antal föreläsningar, bland annat med e-sportsprofilen Emil ”HeatoN” Christensen, som förklarade vad e-sport är och att det krävs träning. Efter det vände faktiskt mina föräldrar i sina åsikter.

När det blev dags att starta ett UF-företag i skolan hade han därför en affärsidé klar – föreläsningar om e-sport för att skapa en bättre relation mellan föräldrar och deras gamingintresserade barn.

Tillsammans med kamraten Marcus Linderholt startade han E-sport Speeches UF. De har jobbat med företagsbyggandet under hösten och nu är det mesta på plats – förutom den viktigaste delen.

– Vi håller fortfarande på och utformar vårt anförande, det är viktigt att det är så tydligt och informativt som möjligt. Vi måste vara beredda på alla frågor som vi överhuvudtaget kan tänka oss.

Beroende på hur bra det går för duon under våren är det möjligt att de fortsätter att driva företaget även efter studenten.

Samuel Lundin berättar att deras UF-företag är det första i sitt slag och att man överlag är ganska ensam på marknaden.

Nu blir ni talespersoner för e-sporten, hur känns det att ha ett sådant ansvar?

– Ja, så blir det ju faktiskt. Men det känns ganska lugnt, vi har fått mycket backning av viktiga personer inom e-sporten. Om vår idé inte hade varit bra så tror jag inte att vi hade haft det stödet.

Hur ser ni på problematiken med spelberoende?

– Den kan vi inte blunda för och det kommer vi att ta upp under våra föredrag. Det är viktigt för föräldrar att kunna se skillnad på ett beroende och ett brinnande intresse, som är något positivt.

Fakta

E-sport

Tävlade i datorspel kallas för e-sport och går ut på att en eller flera spelare möts under regelstyrda tävlingsformer.

Prispottarna har vuxit kraftigt under de senaste åren, liksom sponsorpengarna. Publiksiffrorna växer också stadigt.

Populära spel inom e-sporten är bland annat Dota 2, League of Legends, CS:GO och Star Craft 2. Ett spel som snabbt tagit ett stort antal spelare i anspråk är Fortnite.

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.