Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

"Vill se en ordentlig besparing”

Trots vädjan fortsätter kommuninvånarna att slösa med vattnet. I torkans spår kan ett bevattningsförbud bli aktuellt inom kort – om inte allmänheten börjar hushålla med dricksvattnet.
Ronneby • Publicerad 28 juni 2018
Att vattna gräset och fylla den privata trädgårdspoolen bör man låta bli i Ronneby kommun. Vattenbrist hotar och det kan bli aktuellt med ett bevattningsförbud inom kort om allmänheten inte börjar spara på vattnet.
Att vattna gräset och fylla den privata trädgårdspoolen bör man låta bli i Ronneby kommun. Vattenbrist hotar och det kan bli aktuellt med ett bevattningsförbud inom kort om allmänheten inte börjar spara på vattnet.Foto: Fredrik Sandberg/TT

– Grundvattennivåerna minskar men inte i den takten att vi behöver införa ett akut bevattningsförbud, säger Conny Miketinac, va-chef på det kommunala bolaget Miljöteknik.

Sydöstran har tidigare berättat att vattenbrist hotar i Ronneby kommun och att ett bevattningsförbud kommer att införas om förbrukningen inte minskar.

Annons

Även om grundvattennivåerna ser relativt bra ut så måste Miljöteknik anpassa vattenuttaget från täkten i Leråkra till gällande vattendom. Trots att Miljöteknik tidigare bett kommuninvånarna att hålla igen på vattnet så fortsätter abonnenterna att slösa.

– Jag kan inte säga att vi har varit sparsamma. Vattenförbrukningen ligger nog som tidigare år. Förra året, när vi hade bevattningsförbud, såg vi en ordentlig besparing.

– Men fortsätter det som det gör nu kan det bli aktuellt med bevattningsförbud om två eller tre veckor, säger Miketinac.

Han vill nu få till en medveten förändring hos invånarna.

– Fyll inte poolen i trädgården utan åk till Brunnsbadet och bada. Och låt bli att vattna det brända gräset.

För några veckor sedan lades ett tillfälligt bevattningsförbud över de södra delarna av Ronneby, bland annat Risatorp, Ekenäs och Bustorp. Orsaken var att en matarledning, som var kopplad till en vattenläcka, skulle bytas ut längs Reddvägen. Det förbudet är nu hävt.

– Men skulle vi få exempelvis en ny stor läcka någonstans, där det bara öser ut vatten och som vi inte hittar, skulle det kunna bli ett bevattningsförbud.

– Så vi vill be en ordentlig besparing av vattnet, för just nu sparas det inte alls.

Emma GunlerSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons