Släkt & Vänner

Jan-Erik Martinsson: Nu måste vi anmäla potatiskräfta...

Släkt & Vänner Artikeln publicerades

Har ni koll på alla nya lagar och regler som sjösattes vid årsskiftet? Om inte så få ni här en redogörelse på några av dem.

Det blir dyrare att köra bil och dyrare att gå på bio, men det blir billigare att laga tvättmaskinen eller frysen.

Det där sistnämnda är förstås en sanning med modifikation. Man kan visserligen få rutavdrag för arbetskostnaden, men det blir ju mindre tillbaka på skatten så betala får man ju göra ändå.

Nej, då är det betydligt mer glädjande att det numera är lag på att rapportera misstänkt potatiskräfta eller om man ser en konstig insekt eller för all del en svamp som man inte känner igen.

Ett gott råd bara: Kolla svampboken först. De kan finnas med där.

Det är mycket viktigt att berörd myndighet får veta om det kan finnas arter som smyger sig in i den svenska naturen och hotar faunan.

Det har i alla fall regeringen slagit fast.

Jo, det är klart att det inte är bra, men alla som är födda på 1970-talet och senare som kommer att få leva på existensminimum om inte pensionssystemet ändras. Det verkar vara mindre viktigt.

Eller att se till så att de som jobbar i skolor och inom sjukvården får anständiga löner istället för att kommuner och landsting använder sig av bemanningspersonal.

Läste i husorganet för ett par veckor sedan att ett landsting någonstans i Sverige var nära att knäckas av kostnaden för alla hyrläkare.

Man hade inte räknat med att det skulle bli så dyrt sade någon chef i en TT-artikel.

Om man gått i skolan och räknat matematik så skulle man nog kunnat räkna ut att det blir dyrare att hyra in ett företag som ska ha betalat för sina omkostnader också innan de betalar sina anställda.

Nåja, det kommer nog snart nog duktig siffernisse och konstaterar det faktum som ni just redan läst i den här spalten.

Om en sisådär 50- 100 år kanske?

Det finns ju förstås flera bra nya lagar också. Till exempel att alla arbetsgivare nu måste göra årliga kartläggningar av skillnader i lön och villkor för kvinnor och män.

Eller att skatten på alkohol har höjts. En flaska starksprit blir två kronor dyrare. Det ska stärka folkhälsan sägs det.

Jag undrar hur många som tänker på den när de stegar in på Systembolaget?