Släkt & Vänner

Jan Hinderson: Rikspallpoolen i Arboga

Släkt & Vänner Artikeln publicerades
Bildbevis.
Foto:Jan Hinderson
Bildbevis.

Härförleden gjorde jag en oväntad upptäckt om Försvarsmakten.

Det var nämligen så att jag hade ett ärende i de bakre regionerna på den lokala högskolan. Och där träffade jag på en tom lastpall med fem pallkragar på.

Inget uppseendeväckande i det - om det inte vore för att två av pallkragarna var märkta med tre kronor och texten Försvarsmakten Rikspallpool Arboga.

Detta ledde till flera funderingar. Dels kan man ju undra lite över den lokala högskolans koppling till Försvarsmakten - vad hade fraktats dit innanför de båda militära pallkragarnas väggar?

Men framför allt detta med att landets försvarsmakt har inrättat en Rikspallpool.

Det känns väldigt militärt på något sätt. Istället för att helt slappt och civilt sprida ut lastpallarna lite hur som helst över riket så centraliserar man lastpallarna och pallkragarna i en särskild Rikspallpool i mellersta Mellansverige.

Ska man som militär på exempelvis Marinbasen eller Blekinge flygflottilj använda en lastpall och några pallkragar så antar jag att man helt enkelt skickar in en blankett i tre exemplar och så anländer den rekvirerade lastpallen med rätt antal pallkragar inom den närmaste månaden. Mycket effektivt!

Varför just Arboga kan man däremot fråga sig? En liten idyllisk småstad vid en å, efter vad jag kommer ihåg av ett kort stopp på en genomresa.

Jag såg inte pallpoolen vid mitt korta besök, jag visste ju inte ens om att den fanns på den tiden. Synd, annars kunde man kanske gjort ett studiebesök. Eller åtminstone skådat pall- och pallkragelagret utifrån, troligen misstänksamt iakttagen av pallpoolens hangarschäfrar.

Jag har nämligen en viss relation till pallkragar. Inte bara för att vi odlar grönsaker och kryddväxter i ett par pallkragar i radhusträdgården.

Men också för att jag en vintermånad i 1970-talets början som värnpliktsvägrare vistades på en isolerad plats uppe skogarna på gränsen mellan Småland och Halland sysselsatt med att tillverka just pallkragar.

Lite ironiskt om en del av den produktionen gick direkt till Försvarsmaktens Rikspallpool i Arboga.