Släkt & Vänner

Maria Steen: Det går lite sakta men det går framåt trots allt

Släkt & Vänner Artikeln publicerades
Foto:Bertil Ericson / SCANPIX

Kände ni av den? Den där lilla extra minuten som dagen får, nu när det vänt från mörker till ljus.

Okej, det kommer kanske att ta ett tag till innan det blir riktigtmärkbart men det händer varje år. Och det styr vår vardag. Till exempel talar årstiden om när vi ska plocka ner adventsljusstakar och stjärnor.

Det behövs ingen almanacka för det. Det tilltagande dagsljuset gör att det helt enkelt ser fånigt ut med en massa lyse i fönstren när det är ljust ute. Lika omotiverat som att ha gummistövlar på Nobelfesten eller

Och tänk, nu är det bara några månader tills vinterdäcken ska bytas. Ja, vissa har tydligen inte bytt till vinterdäck ännu men de får stå sitt kast.

De får inte uppleva den ystra känslan när sommardäcken är på igen. Det knastrar lite fint av gammal kommunal sand från vinterns enda snöfall. Många måste bara ut och köra en sväng för att känna känslan. Ratten snurrar lättare bilister ler mot varandra till och med i rondellerna. Det är som ett bilvärldens kosläpp.

Nu kan man börja se fram emot nästa årstid. Har fröpåsarna börjat säljas ännu? Jag har kvar några från i fjol men de har bäst-före-datum som gör mig lite misstänksam. Varför går alltid datumet ut lagom till man ska så? Enligt påsen blir fröstackarna tvärsterila inför säsong 2. Hm...

Det känns igen lite, om man tänker på den receptfria medicin man kan köpa mot hösnuva. Nässprayen i kylskåpet går ut lagom till al och hassel sparkar igång, och när gräset börjar blomma är det bara att kasta ögondropparna i soporna och köpa nya.

Egentligen skulle man göra som naturen själv - så alla fröer året innan och blåsa fröhandeln på en påse eller två. Där fick dom!

Det är lite ruggigt nu men det var inte bättre förr och det behöver inte bli bättre i sommar heller. Tänk om det blir en sån där vrålvarm sommar när flaskvattnet tar slut och bordsfläktar blir hårdvaluta. Vilket öde.

Eller som Askungen skulle ha uttryckt det: "Nåja, vad är väl en lång och varm sommar...? Den kan vara dötrist och långtråkig och alldeles... alldeles underbar!"