Släkt & Vänner

Maria Steen: Jag inväntar lagen om reflextvång.

Släkt & Vänner Artikeln publicerades
Foto:Bertil Ericson / TT

Lagen om reflextvång borde ha kommit för länge sedan. Fast efterlevnaden kanske är för svår att kontrollera. Syns man inte så är ju risken minimal att man åker dit.

Svart asfalt, svarta kläder, mörkt ute. Det är med andan i halsen bilisterna trevar sig fram genom stan. Krypkör och spejar oroligt åt alla håll. Det är otäckt när någon plötsligt kliver ut på övergångsstället utan att man haft en chans att upptäcka personen innan.

Ett reflextvång kanske skulle göra susen ändå. Eller någon annan uppfinning. Man kanske kunde ha en sensor som känner av när någon är på väg att kliva ut i gatan. I samma sekund som man lämnar trottoarkanten får man en liten dusch på smalbenen med ett fosforiserande pulver.

Stan skulle fyllas av promenerande lysmaskar. Vandrande pinnar med upplysta vader. Vandrande pinnar kanske inte har några vader, men du förstår vad jag menar. Tjusigt rentav, så här i vintertid.

Men. Jag tror att hela idén faller på att kortbenta hundar skulle få duschen i ögonen. Man muckar inte med Kennelklubben.

Cykelhjälm vore inte heller dumt att införa ett litet tvång på. Om jag får skryta så är jag bra på att använda cykelhjälm. Nu cyklar jag inte så ofta, men den är bra på att förvara klädnypor i också.

Det är ju ganska självklart att vara rädd om huvudet. Ändå känner jag personer som totalvägrar. En kan jag ha förståelse för, eftersom låset hakade upp sig och hon fick inte av sig den. Hon fick till slut hjälp inne på Ica av en medkund som sett henne huka bakom frysdiskarna.

En annan vägrar använda cykelhjälm eftersom den förstör frisyren. Å andra sidan har hon håret så hårdsprayat att hon borde få dispens från Transportstyrelsen från ett kommande hjälmtvång.

Hela frillan är hård som en hockeyhjälm. Hon skulle kunna leverera en dansk skalle med baknacken om det skulle knipa.

Nåt annat tvång som inte är upptaget? Det skulle kunna vara en lag på att man ska ha cykellyse när det är mörkt ute. Jasså, det finns redan. Det verkar inte vara många som vet om det.

Men man kanske kunde ha lag på att man måste ha en lykta på hjälmen. Trampa omkring och se ut som en grottforskare. Man kan också ha hjälmen på sig när man letar efter kryddburken som gömt sig längst in i skåpet. Sidovinst.

Nä, nu ska jag fila på patentansökningen.