155 elever gjorde upp i kul kamp

Sölvesborg Artikeln publicerades

– Heja, heja, ta det lugnt. Koncentrera dig. Hejaramsorna ekade i luften på Hjortakroksskolan i går förmiddag.
Det var dags för den trettonde upplagan av Vårkulan.

Hjortakroksskolans Vårkulan är ett säkert vårtecken. Solen sken över skolan och det blev stor dramatik innan årets tävling var avgjord. Efter en uttagning i förra veckan var det två elever från varje klass som ställde upp i gårdagens tävling. Matcherna var korta men mycket dramatiska. Varje deltagare hade en kula som med precision skulle ner i en grop.

Efter deltävlingarna var det dags för semifinaler och matcher om tredje pris. Det kom att handla mycket om koncentration, men framför allt om taktik.
Kasper Ask från tvåan och Tilde Rydberg från femte klass stod till slut som segrare i de två klasserna. Segrarna får varje år sitt namn ingraverat i vandringspokalen som den gamle slöjdläraren Göran Welin en gång gjort.
– Jag var så koncentrerad som jag kunde och tog det lugnt, säger Tilde Rydberg.

I den yngre klassen stod Kasper Ask till slut som segare efter en hård kamp.
– Trodde du att du skulle vinna till slut?
– Ja, det trodde jag. Jag spelade lite avvaktade i matcherna och lät de andra göra misstagen, säger han.

Vårkulan är något som inte bara engagerar de 155 eleverna på skolan utan även många vuxna.
Tidigt denna dag har skolans vaktmästare Lars-Göran ”Rally-Lasse” Nilsson varit ute och krattat och jämnat till spelplanen och textilläraren på skolan har sytt kulpåsar. Kulorna har sponsrats av en leksaksaffär i stan.

Hjortakroksskolan är den enda skola i kommunen som har en årligt återkommande kultävling.
– Redan när snön har smält så är eleverna ute och spelar kula. Många skolor har i dag asfalterat stora delar av sin skolgård, men det har vi låtit bli medvetet, säger läraren Inga-Lill Thelander.