Hundratusentals kronor i belöning till den som kan lösa Lelle-fallet

SÖLVESBORG Artikeln publicerades
Lelle Hildebrand.
Lelle Hildebrand.

Syskonen till den försvunne turnéledaren Lelle Hildebrand utlyser nu en belöning på 350 000 kronor till den som kan lämna sådana uppgifter att fallet med brodern kan lösas.

– Nu hoppas vi att en belöning ska få personer som vet något att berätta det för polisen. 350 000 kronor är så pass mycket att det kan förändra en människas liv, säger brodern Guido Hildebrand till Sydöstran.

Brodern berättar att man från familjens sida först nu känner ett starkt engagemang från polisens sida.

– Fallet ligger på cold case-gruppen i Malmö och de har satt igång ett intensivt arbete för att hitta vår bror. Det känns som att de kommer att slita med det här tills de hittar en lösning, säger Guido Hildebrand.

Är ni besvikna på polisens tidigare insatser?

– Ja. Polisen tog oss inte på allvar från början och det gjorde att man förlorade de viktigaste första dagarna i utredningen. Det kändes som att de tänkte att han var en ung rockungdom som var ute på vift, men så var inte fallet och det visste vi, säger Guido Hildebrand.

Brodern hoppas nu, tillsammans med sina fyra syskon, att belöningen ska få människor att komma fram och våga berätta:

– Att utlysa en belöning är det vi kan göra från vår sida. Vi hoppas att tiden har stärkt människor och fått de att förstå hur viktigt det är att vi får reda på vad som hänt. Vi behöver få en gemensam plats att sörja på. Vår mor är 94 år nu och vi hoppas att hon ska kunna somna in utan den här våndan, säger Guido Hildebrand.

Det var den 25 januari 1999 som turnéledaren Lelle Hildebrand befann sig på rockklubben Kartago med hårdrocksbandet Hammarfall. Lelle Hildebrand fick under konserten ett samtal från en konsertarrangör som var skyldig honom 28 000 kronor för biljettintäkter från en konsert. Lelle och konsertarrangören åkte då med arrangörens bil. Arrangören hävdar att han släppte av Lelle Hildebrand utanför klubben igen efter en kortare biltur. Men Lelle återvände aldrig till klubben och morgonen efter anmäler Lelles sambo honom försvunnen.

Dagar efter försvinnandet hittar polisen Lelles portfölj med 74 000 kronor infrusen i isen i sjön Immeln. Detta blir upptakten till en omfattande sökning av polisen med helikopter, hundar och värmekamera. Polisen hittar inga spår, men i mars, två månader senare, häktas en 22-åring som skäligen misstänkt för mord alternativt dråp. 22-åringen nekade till brott och släpptes senare.

I december i fjol gjordes nya dykningar efter Lelle Hildebrand i Ivösjön. Dock återigen utan resultat.

Polisens dykare söker för tredje dagen i Ivösjön efter den turnéledare som försvann 1999.
Foto: Johan Nilsson/TT
Polisens dykare söker för tredje dagen i Ivösjön efter den turnéledare som försvann 1999.

– Vi är maktlösa och vår bror har snart varit försvunnen i 20 år, men vi kommer aldrig att ge upp, säger Guido Hildebrand, till Sydöstran.