50-tal föreningar kan drabbas vid flytt

SÖLVESBORG Artikeln publicerades
– Det mest anmärkningsvärda i detta sammanhang handlar alltså egentligen inte om den ekonomiska åtstramning man gör för studieförbunden utan den okunskap om vår verksamhet som visar sig i uttalande av Louise Erixon i media, säger Jesper Rehn.
Foto: Mattias Mattisson
– Det mest anmärkningsvärda i detta sammanhang handlar alltså egentligen inte om den ekonomiska åtstramning man gör för studieförbunden utan den okunskap om vår verksamhet som visar sig i uttalande av Louise Erixon i media, säger Jesper Rehn.

Studieförbunden överväger att flytta verksamheten från Sölvesborg.

Detta efter att Samstyret aviserat att de vill minska kommunbidraget med 25 procent.

En flytt skulle drabba tusentals sölvesborgare och ett 50-tal föreningar.

– Det kan tyckas att 100 000 kronor är en mindre summa, men besparingen får betydligt större konsekvenser än så. Genom att sänka sina bidrag till studieförbunden säger man i praktiken även nej till statsbidrag på dryga två miljoner kronor, säger Jesper Rehn, avdelningsordförande i Studieförbundet Vuxenskolan.

Sölvesborg är den kommun i Blekinge som redan idag har klart lägst kommunbidrag till studieförbunden på totalt cirka 393 000 kronor. Genom att sänka sina bidrag till studieförbunden säger kommunen i praktiken även nej till statsbidrag på dryga två miljoner kronor.

– För varje satsad krona som en kommun anslår till studieförbundens lokala verksamhet skapar de själva i sin verksamhet intäkter för ytterligare fem och sex kronor.

– Vi hoppas verkligen att Samstyret i Sölvesborg förstår konsekvensen av sitt handlande.

Jesper Rehn menar att besparingarna får mycket större konsekvenser än enbart de 100 000 kronor som Samstyret vill spara och som även slår mot privata näringsidkare.

– Det är medel som direkt används till verksamhet inom kommunen och inte minst gynnar lokala näringsidkare. Så en åtstramning av studieförbundens verksamhet drabbar kommunen ekonomiskt negativt, inte tvärtom som Samstyret i Sölvesborg verkar tro, säger han.

Louise Erixon (SD) som tillträder som kommunstyrelsens ordförande har tidigare i media beskrivit de tänkta besparingarna med orden ”inte så jättemycket inledningsvis”.

– Det mest anmärkningsvärda i detta sammanhang handlar alltså egentligen inte om den ekonomiska åtstramning man gör för studieförbunden utan den okunskap om vår verksamhet som har visat sig hos politiker, säger Jesper Rehn.

Han menar att att det tråkiga är enorma okunskap Samstyret visar om den verksamhet som studieförbundet bedriver och hur åtstramningen mångt mycket mer kommer drabba kommunen ekonomiskt negativt.

– Den stora frågan vi måste ställa oss är så klart varför vi skall vara kvar i en kommun som aktivt visar att man inte vill bidra till dessa lokala verksamheter samt att ge sina invånare möjlighet till folkbildning. Det blir svårt att förklara varför vi inte skall flytta vår verksamhet, lokaler och anställda till exempelvis Olofström där kommunbidraget är mer än det dubbla

ABF och Studieförbundet Vuxenskolan, är idag de enda studieförbunden som har lokaler och tjänstemän direkt kopplade till Sölvesborg.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.