Agnes från Sölvesborg gör debut i filmvärlden

Sölvesborg Artikeln publicerades
– Det var kul att få vara med om allt runt omkring och se vad som händer bakom kameran. Det är mycket man inte tänker på, till exempel hur många inblandade det egentligen är, berättar Agnes om sin skådespelardebut.
Foto:Tove Ronnebäck
– Det var kul att få vara med om allt runt omkring och se vad som händer bakom kameran. Det är mycket man inte tänker på, till exempel hur många inblandade det egentligen är, berättar Agnes om sin skådespelardebut.

I helgen hade den lokalt inspelade filmen Jordgubbslandet premiär på biografer runt om i Sverige. Med på rollistan finns 21-åriga Agnes Lingöy från Sölvesborg.

– Detta är bland det roligaste jag gjort, säger hon.

I helgen gjorde Agnes Lingöy premiär på vita duken när det var dags för Jordgubbslandet att visas på biografer runt om i Sverige för första gången. Filmen utspelar sig i Sölvesborg och handlar om kärleken mellan Wojtek, en polsk gästarbetare och Annelie, en svensk bonddotter.

Agnes spelar Mille, Annelis bästa vän.

– Mille och Anneli har känt varandra hela livet, men börjar glida ifrån varandra. Jag har blivit intresserad av fest, men det har inte hon. Filmen börjar där vi delar på oss, berättar Agnes.

Men att Agnes är med i filmen var långt ifrån en självklarhet. Under filmens castingarbete gick hon gick sista året på det naturvetenskapliga programmet på Furulundskolan och fokuserade helt och hållet på studierna. En dag besökte castingen skolan.

– Jag var egentligen sen till en mattelektion när castaren kom fram och frågade om inte jag skulle söka. På eftermiddagen efter mattelektionen gick jag och en kompis dit och sökte, mest som en kul grej, berättar Agnes.

Sagt och gjort. Agnes fick göra en ny casting där hon nu enbart sökte rollen som "Mille".

– Jag klickade bra med Nelly (Anneli).

Samtidigt var det full rulle inför allt vad studenten innebär och bara en vecka innan det var dags för skolans bal fick Agnes besked om att hon fått rollen.

Jordgubbslandet började spelas in i juni för två år sedan och inspelningarna pågick under hela sommaren. De flesta scener utspelar sig på Listerlandet, någon Agnes tycker var extra kul.

– Jag spenderar alla somrar i Hällevik hos min släkt. Det är en plats som betyder väldigt mycket.

Filmen hade Sverigepremiär den 30 juni. Agnes har sett filmen under premiären i både Malmö och Stockholm, men åkte under helgen till Sölvesborg för att även få se filmen på Scala bio. Sydöstran träffar henne utanför precis innan hon ska in i biosalongen.

Hur är det att se sig själv på bio?

– Det är speciellt, jag har ju aldrig gjort det förut. Jag reagerade främst på min röst, mitt kroppsspråk och mitt minspel. Jag är ganska arg och butter i filmen, och så är jag inte van att se mig själv. När jag hörde min röst blev jag också lite förvånad, den var mörkare än hur jag själv hör den.

Agnes Lingöy är uppvuxen i Sölvesborg men flyttade till Kristianstad efter studenten. I dag arbetar hon som skidinstruktör i Trysil under vinterhalvåret och klätterinstruktör i Åhus under sommaren.

Om vi får se Agnes på filmduken i framtiden vet hon inte, men det låter inte som en omöjlighet.

– Nu har jag andra jobb, men dyker det upp något hade det varit jättekul att söka igen. Detta är bland det roligaste jag gjort, säger hon.

Profil

Agnes Lingöy

Ålder: 21.

Bor: Kristianstad.

Gör: Skidinstruktör i Trysil på vintern och klätterinstruktör i Åhus på sommaren.

Drömyrke: Något kreativt.

Tittar på: Nyhetsmorgon och Skam.

Lyssnar på: Podcasts som Alex och Sigge och P3 dokumentär och har annars alltid musik i öronen.

Favoritplats: Hällevik.

Bästa egenskap: Ärlig.

Sämsta egenskap: Väldigt målinriktad och envis, vilket blir jobbigt ibland.

Visa mer...