Äldre utan tv en vecka på boende: ”Förkastligt”

Sölvesborg Artikeln publicerades
När man slår på tv:n möts man av att det står stängt konto på skärmen.
Foto: privat
När man slår på tv:n möts man av att det står stängt konto på skärmen.

Under en vecka har äldre på ett boende i Sölvesborg varit utan tv i allrummet.

– Tv:n har en jättestor betydelse för brukarna, säger en anhörig.

Sedan i måndags har tv:n på Falkalyckans äldreboende i Sölvesborg inte fungerat.

En anhörig till en av de boende säger att man vid flera tillfällen varit i kontakt med ansvariga för att få bukt med problemet.

– När jag var där i måndags regerade jag på att ingen av de boende satt och titta på tv i dagrummet. Jag kontaktade en av cheferna för att ta reda på varför den inte fungerade. Hon skulle göra en felanmälan till Sölvesborgshem, men när jag var där dagen därpå fungerade den fortfarande inte, säger den anhörige till Sydöstran.

Och inte heller på torsdagsförmiddagen fungerade den.

– Tv:n har en jättestor betydelse för brukarna. Det går filmer från bland annat 1930-talet och program som Allsång på Skansen och Lotta på Liseberg som dessutom går i repris på dagarna.

Han säger att tv:n är en stor social sak för brukarna när det inte finns någon möjlighet att gå ut med dem.

– Att de varit utan den en hel vecka är förkastligt. Även om några av dem har en fungerande tv på sina rum är det bättre socialt att det finns en i dagrummet.

Filip Mattisson som är vikarierande enhetschef säger att tv: är en viktig samlingspunkt.

– Eftersom tv-apparaterna inte fungerar i de gemensamma utrymmena drabbar det vår verksamhet. Vi har fått en del reaktioner från anhöriga och vi förstår att det finns en frustration, säger Filip Mattisson.

Sölvesborgshems vd Johan Braw har varit kontakt med en av sina ingenjörer som säger att felanmälan avsåg hela fastigheten och därför har de letat brett efter felet. Men strax innan klockan 15 på torsdagen meddelade han att felet är åtgärdat.

– Det hade gått snabbare om vi vetat att felet var på fem ställen i fastigheten, säger Johan Braw.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.