Alliansen och SoL-partiet bildar en femklöver

Sölvesborg Artikeln publicerades
Tillsammans med SoL-partiet och stöd från S eller SD hoppas Alliansen kunna styra Sölvesborgs kommun framöver.
Foto: Johan Hultgren
Tillsammans med SoL-partiet och stöd från S eller SD hoppas Alliansen kunna styra Sölvesborgs kommun framöver.

Allianspartierna i Sölvesborg har kommit överens med SoL-partiet att skapa en femklöver med förhoppning att styra kommunen i minoritet med stöd från S eller SD. Det meddelande man efter ett gemensamt möte på torsdagskvällen.

Det har allt sedan valets utgång pågått ett intensivt samtal mellan de olika partierna i Sölvesborg.

Alliansen har tidigare haft två möten tillsammans och Moderaternas Kith Mårtensson har sagt att partiet går till val för ett maktskifte och att man vill ha en ny Alliansregering. Hon har också sagt att man kan samarbeta över sakfrågor med Sverigedemokraterna och andra partier.

Paul Andersson (M) har också tidigare antytt att ett Alliansstyre med ett stöd av ett av de stora partierna har varit Moderaternas huvudspår.

Liberalerna har de senaste åren valt att ställa sig utanför Alliansen och rösta på en rödgrön budget, men man har också sökt ett samarbete med SoL-partiet.

De övriga Allianspartierna har inväntat Moderaternas val av gruppledare och att M ska ta initiativ till samtal eftersom deras mandat är avgörande. I måndags valdes Emilie Pilthammar till gruppledare för Moderaterna och på torsdagskvällen höll Alliansen ett gemensamt samtal med SoL-partiet.

I ett pressmeddelande lät Alliansen och SoL-partiet meddela att man går fram som en femklöver och hoppas kunna styra Sölvesborg i minoritet med stöd från Socialdemokraterna eller Sverigedemokraterna. ”Vi har aktivt försökt finna former för detta stöd utan att ännu lyckas. Vår förhoppning är fortfarande att vi ska kunna förhandla fram en lösning för våra väljares skull”, skriver man.

– Vi har gått till val på att stödja Alliansen och håller i det längsta på att få till ett Alliansstyre, även om det skulle vara i minoritet och med stöd från något av de stora partierna, säger SoL-partiets Anders Jönsson.

Femklövern förbereder nu för nya samtal och förhandlingar.

– Vi står i det läget att vi är tillbaka på ruta ett och måste börja omförhandla. Nu gäller det att se sig om efter nya möjligheter, säger Anders Jönsson.

Mandatfördelningen för Sölvesborg ser ut som följande; Alliansen: 14 mandat tillsammans, SoL-partiet: 2, Sverigedemokraterna: 14, Socialdemokraterna: 17 och Vänsterpartiet: 2.