Missnöje ligger bakom massavhopp inom SD

Sölvesborg Artikeln publicerades
Peter Thyrén var ordförande i Sverigedemokraternas kommunförening för Sölvesborg 2017.
Foto: Gunnel Persson
Peter Thyrén var ordförande i Sverigedemokraternas kommunförening för Sölvesborg 2017.

Det är missnöje med förre ordförande Peter Thyrén som ligger bakom massavhoppet i Sverigedemokraternas styrelse. Och det faktum att av tre alternativ på kommunfullmäktigelista för 2018 lyftes alternativet fram där han fanns med.

Sydöstran har tidigare i dag rapporterat att 11 av 13 hoppar av Sverigedemokraterna Sölvesborgs styrelse. Nu förklarar de avhoppade ledamöterna sitt agerande i ett pressmeddelande. Deras motiv är att de saknar förtroende för Peter Thyrén som är nummer sex på kommunfullmäktigelistan och därmed tog två kliv upp från förra valets lista.

De menar att Peter Thyrén inte har visat att han tar ansvar i sin roll som ordförande i partiets kommunförening utan har missbrukat sitt förtroende från medlemmarna. Detta genom att varken läsa eller besvara inkommande post, inte svara i telefon eller informera medlemmarna. Enligt de avhoppade från styrelsen ska han inte heller ha redovisat förra årets partistöd till kommunen och har som firmatecknare försummat att signera fakturor för betalning. I pressmeddelandet formuleras att följden blev en förening i ”förfall” 2017.

Den nyvalda styrelsen ska ha informerat Louise Erixon, ledamot i kommunstyrelsens arbetsutskott, om att de finner det helt orimligt att en person som har utsatt medlemmarna och de övriga i styrelsen för detta, har fortsatt förtroende och samtidigt stärker sin position i partiet. Samt att om det inte löser sig, att elva ledamöter hoppar av styrelsen.

Peter Thyrén stod emellertid på Louise Erixons eget alternativ på kommunfullmäktigelista som var den som slutligen röstades fram. Samtidigt uppges det i pressmeddelandet att personer från partiet ska ha uppmanat medlemmar dagarna innan årsmötet att rösta på just Louise Erixons alternativ, annars skulle hon lämna kommunpolitiken.