Blomdekoration stals från grav – idag hölls rättegången

Sölvesborg Artikeln publicerades
Foto: Johan Hultgren

I fjol stals ett blomhjärta från Camilla Haaks dotters grav. Det återfanns senare på en fest i Sölvesborg.

Under tisdagen inleddes rättegången angående häleri mot en 34-årig kvinna som misstänkts ha tagit emot hjärtat. Dom meddelas om två veckor, den 30 april.

– Hon har blivit utsatt för omfattande hot och trakasserier, säger kvinnans advokat.

I dag börjar rättegången angående häleri mot den 34-åriga kvinnan som misstänks ha tagit emot en blomdekoration som stals från en grav i november i fjol.

Kvinnans advokat, Per Prené, är överlag nöjd med dagens förhandlingar och anser att den tilltalades version av vad som hänt kommit fram på ett bra sätt:

– Och övriga uppgifter stämmer överens med hur vi ser på det här. Sen är det upp till domstolen att döma, men jag kan tycka att man, utifrån liknande fall, inte når upp till de kraven här, säger han.

Vice chefsåklagare Marie Lindström yrkade under rättegången att lägre bötesstraff skulle dömas ut, med hänsyn till de trakasserier på nätet som kvinnan utsatts för. Den synen delas av Per Prené:

– Hon har blivit utsatt för omfattande hot och trakasserier, och jag tycker att det i ett sånt här brott, där straffvärdet ligger i de lägre regionerna av bötesskalan, är tillräckligt för att det inte ska vara någon påföljd alls, säger Per Prené.

Kvinnan nekar till till brott, och vill i första hand bli frikänd från allt. I andra hand vill hon ha en så kallad påföljdseftergift. Det innebär att hon döms för brottet, men inte kommer få någon påföljd.

Det var i november i fjor som Camilla Haak upptäckte att någon tagit en blomdekoration i form av ett hjärta från dotterns grav.

Blomsterkransen dök senare upp på bilder från en babyshower i Sölvesborg. Camilla Haak åkte ut till festen och konfronterade personerna på festen, som inte ville uppge var de hade fått tag i den, men gav tillbaka hjärtat.

Tidigare i år lades förundersökningen ner på grund av bevisproblem, men återtogs, bland annat efter ”skriverier i tidningarna”, som bidragit med nya uppgifter.

I början av mars kom ett åtal från vice chefsåklagare Marie Lundström angående häleri mot kvinnan som tagit emot blomsterkransen.

Sydöstran har sökt åklagaren för en kommentar.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.