Blekinges mest företagsamma är...

Blekinge Artikeln publicerades
Erik och Johan Ohlsson kammade hem priset som årets mest företagsamma i Blekinge. 2 bilder
Foto:Gunnel Persson
Erik och Johan Ohlsson kammade hem priset som årets mest företagsamma i Blekinge.

Bröderna Johan och Erik Ohlsson som driver Ica-butiken i Bräkne-Hoby kammade hem priset som Blekinges mest företagsamma på Svenskt Näringslivs gala i Sölvesborg under torsdagen.

Slottet i Sölvesborg intogs av både företagare, politiker och tjänstemän under torsdagen när Blekinges mest företagsamma människa skulle utses.

Varje år delar Svenskt näringsliv ut utmärkelsen för att uppmärksamma människor som inspirerar, satsar och skapar jobb. Allmänheten får nominera deltagare och en jury väljer sedan ut ett antal finalister. Därefter är det återigen allmänheten som röstar fram vinnaren, och i år fick man in över 2000 röster.

Flest röster fick bröderna Johan och Erik Ohlsson som driver Ica Nära i Bräkne-Hoby.

– Det känns jättebra och förvånande och man känner en stolthet att vi faktiskt vann, säger Erik Ohlsson som tog över Ica-butiken tillsammans med sin bror för tio år sedan. De övertog den från sin far som då hade drivit butiken sedan -78 och de har därmed i princip vuxit upp i butiken.

– För Johan var det ganska självklart att ta över butiken men inte för mig. Jag pluggade programvaruteknik och skulle jobba inom IT, men jag insåg ganska snabbt att det inte var lika roligt och socialt som att jobba i butik så det blev inte så, säger Erik.

I de motiveringar som lästes upp på galan nämns bland annat brödernas hjärta och engagemang för sina kunder, anställda och sin butik och deras våghalsighet vad det gäller att satsa på landsbygden. Bröderna har bland annat byggt ut butiksytan med 25 procent, öppnat ett bageri, byggt ut sin charkavdelning och gjort en miljösatsning på solceller och ledlampor för att minska energiförbrukningen.

– Jag tror att de flesta har många idéer men det gäller att våga förverkliga dem. Sedan måste vi också lyfta vår personal för utan dem hade vi inte kommit såhär långt, säger Johan Ohlsson.

Fakta

Övriga finalister var:

Christina Nilsson, vd, Meritum, Sölvesborg.

Camilla Rosengren och Joakim Bengtsson, ägare, Restaurang Skeppsgossen, Karlskrona.

Thomas Lilja, odlare, Elleholms Tomater, Mörrum.

Visa mer...