Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

"De som jag trodde var mina vänner högg mig ryggen”

För snart fem år sedan gav hon upp sin politiska karriär. I en intervju berättar hon i Sydöstran om det interna bråket, uteslutningen i partiet, om framtiden och om kärleken. Möt Erika Andersson (Nagy).
OLOFSTRÖM • Publicerad 19 augusti 2019 • Uppdaterad 22 augusti 2019
Det har gått fem år sedan Erika Andersson (Nagy) efter en politisk kometkarriär blev utesluten under uppmärksammade former ur Liberalerna (Folkpartiet). Sydöstran har fått en exklusive                                                   intervju med henne.
Det har gått fem år sedan Erika Andersson (Nagy) efter en politisk kometkarriär blev utesluten under uppmärksammade former ur Liberalerna (Folkpartiet). Sydöstran har fått en exklusive intervju med henne.Foto: Jörgen Klinthage

Erika Andersson (Nagy) gjorde en spikrak politisk karriär i partiet, men hennes åsikter om integration och invandring föll inte god jord.

– Det fanns en rädsla inom Folkpartiet (Liberalerna) att inte vilja prata om invandring och integration. Idag har tiden kommit ifatt och nu pratar alla om just de här problemen, säger hon.

Annons

Är du bitter över det som hände?

– Nej, Förr besviken över att de som jag trodde var mina vänner senare högg mig i ryggen.

Erika Andersson har varit borta från den politiska hetluften i snart fem år. Sedan fyra år tillbaka kör hon buss, träffat kärleken, men det politiska intresset finns fortfarande kvar.

Är du lika kritisk till migrationen idag?

– Det är inte jag som har förändrats utan det politiska klimatet. Idag vågar man mer prata om integrationsproblemet. Jag är inte kritisk till migrationen utan till bristen på integration. Tar man hit folk så ska man också ta hand om dem. Det tycker jag inte att man har gjort tillräckligt.

Om flyktingvågen 2015, säger hon:

– Vi tillät allt för mycket och satte inte ner foten när 165 000 människor kom till vårt land utan låtsades som det regnade. Nu står vi där och problemen måste lösas.

Många tycker det är konstigt att du har varit så kritisk till invandringen när du själv invandrat. Kommentar?

– Jag kan förstå det. Det jag tycker är viktigt är att om man flyttar hit så svenska traditioner som gäller. Jag kom hit när jag var 17 år och har bott här i 34 år. Mitt hjärta är Ungern, men det är här jag vill bo.

Funderar du på att återuppta politiken?

Annons

– Jag har ännu inte inte bestämt mig, men visst funderar jag ibland på att ta steget och bli aktiv igen.

Vilket parti skulle det bli?

– Det vet jag inte.

Liberalerna?

– Absolut inte. Jag tror inte att det partiet har någon framtid. Valet av Nyamko Sabuni är sista halmstrået.

Hur kom det sig att du började engagera dig politiskt?

– Det var Bo Edenborg som fick mig att engagera mig 2001. En mycket bra och respekterad politiker som tyvärr gick bort alldeles för tidigt.

Vid valet 2002 fick Folkpartiet i Olofström rekordmånga mandat. Partiet ökade från tre mandat till 11. Man talade om Bo Edenborg-effekten.

Sverigedemokraterna valde att inte ställa upp i kommunvalet i Olofström, men uppmanade sina väljare att istället lägga sin röst på Folkpartiet lokalt.

Bo Edenborg gjorde ett av landets starkaste personval. Den socialdemokratiska dominansen skakades om rejält. Samtidigt tappade Socialdemokraterna fem mandat.

Annons

Inför valet 2002 gjorde partiets starke man Bo Edenborg vad som uppfattades som främlingsfientliga utspel. ”Flyktingmottagningen kan allvarligt hota toleransen och samhörigheten mellan människor i Olofström”, ansåg Bo Edenborg och propagerade för att avtalet med Migrationsverket inte skulle förlängas.

”500 asylsökande i ett så litet samhälle som Olofström är på tok för mycket”, skrev han i sitt brev till Olofströmhus. Bo Edenborg fick en knäpp på näsan av partiets dåvarande partisekreterare Johan Persson och tyckte att Bo Edenborg borde fokusera på andra saker.

Idag har Liberalerna närmast raderats på den lokala politiska scenen och fick i det senaste valet nöja sig med 126 röster och noll mandat.

Det var efter en insändare i Sydöstran den 22 augusti 2010 där Erika kritiserade alliansens flyktingpolitik som allt brakade loss.

I insändaren ställde hon den svenska flyktingpolitiken mot de äldres situation och ansåg att äldre i Sverige svälter ihjäl på bekostnad av en generös flyktingpolitik.

Men redan fyra år tidigare var Erika i blåsväder. Då med uttalandet att Folkpartiet i Olofström kunde tänka sig att samarbeta med Sverigedemokraterna om det var bra för kommunen.

Samarbetsinviten sågs inte av blida ögon. Krisen eskalerade och två ledamöter i den lokala partistyrelsen hoppade av i protest mot Erikas uttalande. Den 26 maj ställdes allt på sin spets. Skulle hon göra avbön och få stanna eller tvingas gå. Erika stod på sig.

Tre veckor senare stormade det igen. Denna gång med en disktrasa. Erika hade låtit trycka upp disktrasor med texten ”Våga vara svensk - Kryssa för Erika” som en del i en personvalskampanj.

Under en fyra år pågick en maktkamp i partiet som slutade med att Erika till slut uteslöts.
Under en fyra år pågick en maktkamp i partiet som slutade med att Erika till slut uteslöts.Foto: Jörgen Klinthage

Den blågula disktrasan gav nu förnyat bränsle i maktkampen. På onsdagen den 16 juni 2010 beslutade Folkpartiet i Blekinge på ett extra förbundsmöte att stryka Erika från hennes fjärde plats på länets riksdagslista och att avlägsna henne från posten som vice ordförande.

Erika stannade kvar som ordförande i Folkpartiet i Olofström. Splittringen och maktkampen fick nu ett allt tydligare drag och kom att stå framför allt mellan två personer.

Annons

I oktober 2010 gick hon segrande ut maktkampen inom partiet. Den tidigare gruppledaren Emanuel Norén fick se sig besegrad efter att medlemsmötet valt att placera henne överst på listan i kommunfullmäktige.

Därmed blev Erika utöver ordförande lokalt i partiet även gruppledare. Splittringen och konflikten mellan henne och Emanuel som pågått en längre tid hade nått sin kulmen.

Ett beslut som överklagades, men innan svaret kom hann det hända en hel del. Det blev exempelvis strid om valsedlar då Erikas namn sedan tidigare stod längst upp.

De valsedlarna lade partiet beslag på, men då tillverkade Erikas egna valsedlar, som senare ogiltigförklarades av länsstyrelsen.

Erikas överklagade valresultatet i Olofström, men fick inget gehör. Istället slutade det med att Erika blev utesluten av partistyrelsen.

Den bild man får av dig är att du kan upplevas som provokativ. Vilken bild tror du folk har av dig?

– Svårt att säga. Kanske att jag är person som är bråkig med en massa åsikter. Det finns mycket Jante i Sverige över hur man ska vara Det är mycket inslagspapper.

Inslagspapper?

– Ja, man lindar in det. Säger inte rakt ut. Kanske handlar det om att man är konflikträdd.

Annons

Du har ställt upp på f d kommunalrådet Sarah Rudolfssons sida i bråket inom S?

– Ja, det gjorde jag. Jag känner igen det här med gubbväldet och rädslan för att bana väg för de unga och oviljan att förnya politiken. Jag upplever att hon är lite före sin tid precis som jag då kände det.

Till sist, du har bytt namn. Varför?

– Jag träffade min kärlek, men jag har inte gift mig ännu. Jag väntar fortfarande på ringarna, säger hon.

Erika Andersson

Ålder: 53 år.

Familj: Dotter och sambo.

Född och uppväxt: Ungern

Bor: Olofström

Gör: Busschaufför

Politisk förebild: Bo Edenborg.

Jörgen KlinthageSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons