Digital guide tar dig runt Hanö

Hanö Artikeln publicerades
Guiden består av en 5,5 kilometer lång slinga med totalt elva stopp. Går man rundan i ordning börjar den i hamnen och slutar vid fiskeläget.
Foto:Tove Ronnebäck
Guiden består av en 5,5 kilometer lång slinga med totalt elva stopp. Går man rundan i ordning börjar den i hamnen och slutar vid fiskeläget.

Nu behöver du inte längre en fysisk guide för att vandra runt på Sölvesborgs mest populära besöksmål. Det enda som behövs är en app, hörlurar och kanske ett par bekväma skor.

Sölvesborgs kommun har lanserat en helt ny digital guide för en lärorik dag på Hanö. Varje år har Hanö omkring 40 000 besökare, vilket gör ön till Sölvesborgs mest populära besöksmål.

– Med den nya guideturen hoppas vi kunna göra historien och sägnerna som finns om Hanö ännu mer kända, berättar turismsamordnare Ann-Louise Cato i ett pressmeddelande.

Appen började utvecklas redan i höstas. I pressmeddelandet framgår även att inspelningen är gjord av skådespelare. De har även arbetat mycket med miljö- och bakgrundsljud för att upplevelsen ska bli så spännande som möjligt.

– Vi har främst tänkt på alla våra turister när vi har jobbat fram appen, och de som har en anknytning till Sölvesborg i form av till exempel ett fritidsboende i kommunen, men som inte är uppväxta här. Vi tror nämligen att de flesta inbitna Sölvesborgare känner till historierna redan. Men det skulle vara roligt ifall även skolklasserna i kommunen som besöker ön kunde använda sig av appen i undervisningen, eller om de som är nyinflyttade tar chansen att uppleva Hanö på det här sättet. Appen är ju gratis och finns tillgänglig för alla som kan ha glädje av den, fortsätter Ann-Louise i pressmeddelandet.

I appen finns totalt elva olika punkter som du kan besöka och få information om. Guidningen börjar i hamnen och längs vägen kan besökare bland annat stanna vid Bönsäcken, engelska kyrkogården, fyren och drakmärket för att slutligen avsluta turen vid fiskeläget.

Fakta

Så tar du del av guidningen

Sölvesborgs event- och guide-app finns att ladda ner i App store och Google play.

Den guidade turen är 5,5 kilometer lång och tar två timmar att gå.

Hela rundan innehåller totalt elva punkter.

Du kan ta del av guidningen på både svenska och engelska.

Har du redan appen kan den behöva uppdateras för att guidningen av Hanö också ska visas.

Visa mer...