En ekande glad nyhet som inte kan sågas

SÖLVESBORG Artikeln publicerades
Länge hade de 300 år gamla ekarna på Snapphanegatan dödsdomen över sig. Nu ser de ut att få stå kvar ännu ett tag till.
Foto:Gunnel Persson
Länge hade de 300 år gamla ekarna på Snapphanegatan dödsdomen över sig. Nu ser de ut att få stå kvar ännu ett tag till.

Länge såg det ut som om de två sjuka 300-åriga ekarna som bildar ett valv i entrén till Sölvesborg på Snapphanegatan skulle sågas ner. Men nu blir det inte så.

– Vi har haft en arborist som tittat på träden och han kom fram att det räcker med att ta ner några grenar, men att träden tills vidare kan stå kvar. Det känns oerhört bra. Så länge det finns liv finns det hopp, säger kommunens parkansvarige Kristina Höijer.

Skälet till att man övervägde att såga ner ekarna var att det fanns en säkerhetsrisk för trafiken och allmänheten som måste vägas in. nu räcker det enligt Kristians Höijer att endast ta ner några grenar.

Bakgrunden är att de gamla ekarna drabbats av en svampsjukdom som långsamt äter upp dem. Det är en så kallad jätteticka, en rötsvamp som angriper trädens rotben. Det område där trädets rötter och stam möts. Det finns inga kända botemedel mot jätteticka. Svampen sprids med svampsporer och dessa finns överallt i luften.

– Troligtvis är de en rest av ett större bestånd av ekar som vi fortfarande kan se spår av bland annat vid Bokelundskolan, Furulundskolan och nere vid slottet. De är trots allt en bit av Sölvesborgs historia, men nu får de stå kvar. Det är jag jätteglad för, säger Kristina Höijer.