En profil har gått ur tiden

SÖLVESBORG Artikeln publicerades
En av Sölvesborgs profiler har gått ur tiden. John Andersson är död.
Foto: Gunnel Persson
En av Sölvesborgs profiler har gått ur tiden. John Andersson är död.

I över ett halvt århundrade drev John Andersson Valje Nöje som blev en mötesplats före generationer. Mer än någon annan har han satt Sölvesborg och Blekinge på danskartan.

– John var en färgklick och hade en fingertoppskänsla när det gällde att fixa orkestrar. Vi träffades första gången i samband med insamlingen Röda Fjädern i Hylands hörna 1966, säger Bert Nolin, som känt John i många år.

Bert och John köpte senare för Lions räkning även dansbanan på Tivoli.

– Vi gick upp till dåvarande kommundirektören Östen Mandelholm och betalade med tio stycken tioöringar. Priset var satt till en krona, säger Bert Nolin.

John Andersson gav sig in i dansbranschen var slumpen. Han skulle köpa en Volkswagen cabriolet, men jag hade inte råd.

Tillsammans med en kamrat tog han över den då 34 år gamla dansanläggningen.

– Jag skulle köpa en Volkswagen cabriolet, men jag hade inte råd. Det var så jag kom in i branschen, berättade han för Sydöstran i en intervju.

Tillsammans med en kamrat tog han över den då 34 år gamla dansanläggningen. Byggd 1927 som en musikpaviljong till pensionatet.Under åren har en rad storheter kommit och gått. bland annat Bill Haley, Vikingarna, Rockfolket och inte minst Lasse Stefanz som uppträtt i danspalatset närmare 30 gånger.

Först ut av alla artister var Robert Tino. I början fick han besök av Little Gerhard och publiktillströmningen var enorm. En bit över 2 500 vallfärdade till danspalatset. Att han tackade nej till Beatles i början av 1960-talet ångrade han.

Först ut  av alla artister var Robert Tino och sist ut var Thorleifs den 28 april 2012. Den dagen satte han punkt för ställets tid som dansbana.2008 fick han ta emot kommunens kulturpris. I april 2012 hade Mats Tells film "Den gamla dansbanan" hade premiär på Bykrogen i Edenryd. En film som berättade om kärleken till det som kom att bli södra Sveriges populäraste dansbana.

Vid sidan av dansen har bilintresset alltid haft en stor del i hans liv. Inne i en vrå i danspalatset stod hans ögonsten parkerad, en Porsche Targa årsmodell 1974.

Sedan många år var han även med i Svenska Porscheklubben som medlem nummer 83. På 1970-talet var han utvikningspojke i Fib-Aktuellt. Lions hade också en del i hans liv.

John var född i Limhamn och växte upp i ett religiöst hem. Mamman var sömmerska och pappan svarvare.

I unga år arbetade han som ekonom på Stuveribolaget i Malmö, men  hoppade även in på kvällarna som croupier på olika nöjesställen.

Åtskilliga var de tomteuppdrag som han med genom åren. Han var även kompis med Ricky Brusch, den kände diskuskastaren.

John var även med och tävlade om mustasch eller skäggtävling. Inte bara till alla barnen, utan även till äldreboenden och jularrangemang. Nere på Valje nöje hade han en spargris på disken där gäster kunde lägga frivilliga bidrag när de beställt in ett glas vatten. John Andersson blev 83 år.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.