Ett steg närmare privat äldreboende i Ljungaviken

Sölvesborg Artikeln publicerades
Ljungaviken
Foto: Gunnel Persson
Ljungaviken

Kommunen säljer nu tomtmark i Ljungaviken till bolaget Ojiisan AB. Detta möjliggör nu för det privata bolaget Frösunda att bygga ett äldreboende på tomten.

Sydöstran har tidigare skrivit om det privata vårdbolaget Frösunda som visat intresse för att bygga ett särskilt boende i Ljungaviken. Bolaget ägs av det engelska riskkapitalbolaget HG Capital som vid det senaste bokslutsåret omsatte drygt tre miljarder kronor och gjorde en vinst på 119 miljoner. Det var enbart vänsterpartiet som reserverade sig mot beslutet att godkänna markköpet.

– Frösunda är idag ett skandalomsusat företag som fått stark kritik från så väl kommunal som arbetsmiljöverket, sa Vänsterpartiets gruppledare Willy Söderdahl, i en tidigare intervju med Sydöstran. Att nu kommunstyrelsen sagt ja till markköpet kan göra att ett äldreboende i privatregi bli verklighet.

– Vi har förlorat frågan om LOV, lagen om valfrihet i vården, och därför rättar vi oss nu oss efter fullmäktiges beslut, säger Daniel Berg (S), viceordförande i kommunstyrelsen.

Daniel Berg (S)
Foto: Gunnel Persson
Daniel Berg (S)

Sölvesborgshem har blivit erbjudna att köpa marken, men tackat nej.

– Vi får vara glada att någon vill etablera sig på marken. Det kanske blir bostäder istället. Det vet man inte, säger Daniel Berg.

Marken säljs för 450 kronor per kvadratmeter. Totalt säljs 3 064 kvadratmeter till en summa av strax under 1,4 miljoner.