Fibernätet blev dubbelt så dyrt

Sölve Artikeln publicerades
Lars Lorentzon och Natalya Zykova får betala 23 250 kronor mer för att ansluta sin bostad till Sölvesborg Energis fibernät än sina närmaste grannar.
Foto:Gunnel Persson
Lars Lorentzon och Natalya Zykova får betala 23 250 kronor mer för att ansluta sin bostad till Sölvesborg Energis fibernät än sina närmaste grannar.

Att ansluta sin bostad till Sölvesborg Energis fibernät kan bli dyrt för den som inte bor vid en allmän väg. För Lars Lorentzson ser merkostnaden ut att landa på 23 250 kronor.

Lars Lorentzson var en av de första i Sölve att visa intresse för Sölvesborg Energis erbjudande om fibernät.

Han driver ett eget företag och tyckte att 15 000 kronor var ett bra pris för att byta ut sin ADSL-uppkoppling mot ett nät med en hastighet på upp till 100 megabit/sekund.

Men ganska snabbt förstod han att det kommunägda bolagets erbjudande inte var riktat till alla.

För de som inte bor vid en allmän väg tillkommer nämligen kostnaden för att gräva ner fiberkabeln från vägen till tomtgränsen.

– Politikerna pratar om hur viktigt det är att alla har tillgång till fiber. Men de måste göra det ekonomiskt möjligt för alla att skaffa det också, säger han.

För Lars Lorentzson, vars hus ligger i änden på en grusväg 93 meter från närmaste allmänna väg, blir merkostnaden 23 250 kronor.

Åtminstone om han väljer att anlita det företag Sölvesborg Energi rekommenderar, som tar som 250 kronor i timmen.

Och den totala kostnaden för att ansluta Lars Lorentzson bostad till Sölvesborg Energis fibernät landar då på 38 250 kronor.

– Jag anser att det här är ett demokratiproblem. Det ska inte spela någon roll var man bor. Och det finns säkert många som drabbas hårdare än mig, säger han.

Lars Lorentzson har varit i kontakt med både Sölvesborg Energi och kommunalrådet Helene Björklund (S) utan att få några löften om sänkt pris.

Att gräva själv är inte att tänka på eftersom han har ett diskbråck.

Så mycket talar därför för att Lars Lorentzson kommer att behålla sin ADSL-uppkoppling.

Mikael Bengtsson som är teknikchef på Sölvesborg Energi skriver i ett mejl till Sydöstran att ”den kommunala bredbrandsstrategin säger att kommunen ska verka för att 90 procent av invånarna har möjlighet att koppla in sig till fiber 2020” och att det kommunägda bolagets råd till kunder som inte själv gräver ner sin fiberkabel är ”att konkurrensutsätta entreprenören för ingrävningen”.