Fick annan kvinnas sjukintyg i brevlådan

SÖLVESBORG Artikeln publicerades
Foto: Vilhelm Stokstad/TT

När en patient öppnade kuvertet med sitt sjukintyg från vuxenpsykiatrin fick hon inte bara sitt intyg- utan även en annans.

Det var i början av september som kvinnan begärde sitt sjukintyg via post från sin medicinerande läkare på vuxenpsykiatrin i Sölvesborg. När kvinnan öppnade kuvertet fanns inte bara hennes sjukintyg utan även en annan persons i kuvertet. Det andra sjukintyget tillhörde för henne en helt okänd kvinna.I den andra personens sjukintyg ska personuppgifter och psykologiska åkommor ha stått.

”Detta är för mig något som är extremt känsligt och ska inte delas med någon utomstående”, skriver patienten i sin anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Patienten skriver vidare att hon ”genom detta ofrivilligt blev en del i sekretessbrott”. Hon anser även att förtroendet för sin läkare är skadat, särskilt eftersom läkaren, enligt patienten, tidigare inte ska ha tagit henne seriöst.

Patienten anser även att den utpekade läkaren bör granskas, speciellt hans rutiner gällande sekretess.

”Då jag är rädd att enhetschef xx kommer att sopa det under mattan”, skriver kvinnan som anledning till att hon inte framfört klagomålet direkt till patientnämnd eller ansvarig verksamhet.