Författaren Ove Johnsson död

SÖLVESBORG Artikeln publicerades
I lördags efter ett möte i Mjällby segnade Ove Johnsson ner död.
Foto:

Det var i lördags som författaren och kulturpersonligheten Ove Johnsson avled, 82 år gammal.

Han dog precis efter att ett högtidsmöte avslutats med ordenssällskapet Pegasos ryttare i Mjällby.

– Vi var på ut mot bilen och precis som han satt sig i baksätet så sjönk han ihop, säger Ronny Ragnarsson, en av medlemmarna i Pegasos ryttare.

Pegasos ryttare var ett sällskap som Ove bildade för 21 år sedan och som bland annat har den från blekinge bördige skådespelare och författaren Per Ragnar som hedersmedlem. På övriga stolar i sällskapet återfinns såväl konstnärer, trubadurer, direktörer och författare med flera.

– Vi var alla tio i sällskapet samlade på mötet så han fick uppleva det en sista gång. Han var en färgstark personlighet som hade öga för detaljer med ett nästan fotografiskt minne, säger Ronny Ragnarsson.

Den sista insändaren som Ove skrev häromveckan i en av lokaltidningarna handlade om att begravningsväsendet i Sverige inte borde vara privat. I juli för två år sedan gav han ut sitt åttonde verk "Hembygdskärlek". Den senaste diktsamlingen dessförinnan gav han ut 1993 och innehöll 28 dikter.

– Hans storhet var att han kunde sätta fingret på sånt som många upplevde som bagateller, men som han själv såg något väsentligt i. Jag minns särskilt en dikt i hans samling "Begravningsentreprenörerna som handlar om en sillsmörgås, säger journalisten Tore Gillberg.

Ove Johnsson föddes i Hosaby på Listerlandet på självaste Nobeldagen. Som liten drabbades han av barnförlamning vilket gjorde att han fick stora problem med sin gång. Hånad av sina skolkamrater på grund av sitt handikapp led han sig igenom de sju åren i Hosaby skola.

Ove bar på en önskan om att få läsa vidare, men familjen var för fattig för att skicka honom till högre studier. Istället fick hans äldre bror Gert den möjligheten. Efter diverse ströjobb, bland annat spikade Ove under några år lådor på Anders Nilssons skofabrik i Sölvesborg. På grund av sitt handikapp blev han tidigt i sitt liv förtidspensionerad, men det gav även honom en möjlighet att utveckla sin litterära begåvning.

Han fick även öknamnet "Hatt-Ove" efter en äldre släkting, Sven Nilsson, som var hattmakare. Efter sin sjätte bok sa han:

”Jag har blivit hånad och betraktad som byfåne. Men jag har skrivit sex böcker och tusentals dikter”.

Ove Johnsson har även tidigare gett ut böckerna "Och hedmarken blommade", "Begravningsentreprenören", "Herdabrev från en lekman", "Bär mig gråa vind", "Med trollstav och örtakvast", "Hanö – ön i mitt hjärta", samt "Kustbyn vid berget – min bok om Hörvik".

Ove Johnsson var inte minst också känd för sitt omfattande skaldande och sina debattlystna insändare i lokalpressen.

Ove Johnsson blev 82 år.