HD ger inte prövningstillstånd – kvinna utlämnas till Polen

Sölvesborg Artikeln publicerades
Högsta Domstolen ger inte prövningstillstånd. Därför står hovrättens dom fast och kvinnan kommer utlämnas till Polen.
Foto: PONTUS LUNDAHL
Högsta Domstolen ger inte prövningstillstånd. Därför står hovrättens dom fast och kvinnan kommer utlämnas till Polen.

En polsk kvinna som suttit häktad i Sverige sedan december 2018 kommer att utlämnas till Polen. Det står klart efter att Högsta domstolen nekat prövningstillstånd och Hovrättens dom därmed står fast.

Kvinnan, som är hemmahörande i Sölvesborg, var sökt för överlämnande till Polen på grund av ett straff ”motsvarande misshandel alternativt vållande till kroppsskada” enligt en dom från Polen 2007. För det fick hon 2008 två års fängelse, en dom som blev villkorligt uppskjuten.

2013 beslutade den polska domstolen emellertid att straffet skulle verkställas, då hon hade undandragit sig att genomföra det hon skulle. Samma år åkte kvinnan till Sverige. I rätten har hon anfört att hon hade den uppfattningen att de polska myndigheterna varit medvetna och hade godkänt resan. I Sverige har hon också varit folkbokförd sedan 2013.

Sedan 2018 finns det en europeisk arresteringsorder utfärdad mot kvinnan, och i december bestämde Blekinge tingsrätt att den skulle verkställas. Kvinnan har suttit häktad sedan dess.

Hovrätten slog fast domen i januari i år och den 12 mars sade Högsta domstolen att man inte ger prövningstillstånd.

Högsta domstolen meddelar prövningstillstånd ”om det är av vikt för ledning av rättstillämpningen” eller om det finns ”synnerliga skäl för det”. Det gör det inte i detta fallet, enligt Högsta domstolen. Hovrättens dom står därmed fast, och kvinnan kommer att utlämnas.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.