Hund öppnade dörren – och gick till attack

Sölvesborg ,
Rottweilerns ägare döms i Blekinge tingsrätt till böter.
Foto: ANDERS WIKLUND / TT
Rottweilerns ägare döms i Blekinge tingsrätt till böter.

När 23-åringen knackade på möttes han av en rottweiler som öppnade. Hunden bet mannen, och nu dömer tingsrätten hundägaren för vållande till kroppsskada.

I december 2018 kom en 23-årig man på besök hemma hos en 48-årig man med familj i Sölvesborg. I familjen ingick en vuxen rottweiler.

Då hunden sedan den var lite själv har kunnat öppna ytterdörren med tassen, hade 48-åringen satt upp en stålgrind en halvmeter från dörren.

När 23-åringen öppnade grinden och knackade på öppnade hunden dörren och stegrade sig ”aggressivt” på bakbenen. 23-åringen föll bakåt och slog i huvudet, vilket resulterade i en hjärnskakning. Hunden ska sen ha bitit mannen i vänsterarmen.

Blekinge tingsrätt anser att 48-åringen har brustit i tillsynen av sin hund, då han inte vidtagit tillräckliga åtgärder för att förhindra den från att angripa besökare. Tingsrätten dömer mannen, som nekar till brott, för vållande till kroppsskada.

48-åringen döms till 30 dagsböter om 200 kronor, och ska dessutom betala skadestånd till den hundbitne mannen på 600 kronor. Vidare ska ha betala 800 kronor till brottsofferfonden, och 500 kronor för advokatkostnader, vilket sammanlagt blir 7 900 kronor.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.