Efter sjuklarmen: Hundbadplatsen i Tredenborg öppen igen

SÖLVESBORG Artikeln publicerades
Foto: Frank Augstein

Efter att ha varit avstängd en tid är nu hundbadplatsen i Tredenborg i Sölvesborg öppen igen. Det finns två hundbadplatser i Sölvesborg, den andra ligger i Hällevik.

Badplatserna för hundar är utmärkta med skyltar och trästolpar som anger inom vilken del av stranden som hundbad är tillåtet.

Det var i april i år som hundbadet stängdes och skyltarna togs ner. Detta efter att hundar blivit sjuka. En teori var att det handlade om algblomning. Redan sommaren 2016 fick man på kommunen höra att ett par hundar blivit så sjuka efter bad vid Tredenborg att de fick tas till veterinär.

Enligt allemansrätten får man bada med sin hund på alla allmänna stränder men i Sölvesborgs kommun gäller inte detta de sex kommunala stränderna. Vid dessa förbjuder de lokala ordningsföreskrifterna bad med hund förutom på uppmärkta platser.

fakta

Kommunens stränder

De sex kommunala badstränderna finns förutom i Tredenborg, i Hörvik, Torsö, Hällevik, Norje och Sandviken. Förra året flyttades hundbadet i Hällevik lite, till där det fanns fastare sandbotten, detta efter problem med hundar som fastnat i gyttjig botten. Andra kommuner har löst frågan med hundbad på annat sätt och tillåter hundbad vid alla sina kommunala badstränder, men bara på vissa tider på dygnet, före och efter vissa klockslag.

Visa mer...