”Jag är nog lyckligare än många friska”

Sölve Artikeln publicerades
12 bilder
Foto:Gunnel Persson

När David Persson fick beskedet att han har obotlig cancer satte han upp två mål. Nu har han snart uppnått båda.

– Jag är nog lyckligare än många friska människor, säger han.

En morgon bar inte benen. På väg till toaletten föll David Persson ihop och när han vaknade upp en vecka senare befann han sig på Skånes universitetssjukhus i Lund.

Att han som aldrig varit sjuk plötsligt hade tolv elakartade tumörer i hjärnan och en modertumör i ryggen gick inte att ta in.

– Vi satt i ett litet rum. Hela min familj var med och läkarens ord ekade i huvudet. Men det tog lång tid innan jag förstod att de handlade om mig, säger David.

Den enda fråga han lyckades formulera var om han någonsin skulle komma hem igen. Läkaren svarade att det var långt ifrån säkert.

Men ett år och många cellgiftsbehandlingar senare kunde David till sist lämna sjukhuset.

Hemma väntade dock ännu en svår tid med panikångestattacker och under en period ville David inte ens gå utanför dörren.

Återkommande samtal med kuratorer och psykiatriker fick dock David att sätta upp två mål som skulle hjälpa honom att leva med den obotliga cancern.

Nu är han snart uppnått båda.

Sydöstran träffar David i Glas & Bilrikts verkstad i Sölve. Cellgifterna gör att han bara orkar vara uppe tre till fyra timmar om dagen men det är i verkstaden han tillbringar i stort sett all sin vakna tid.

Det är också där hans ögonsten en Porsche Cayman S från 2007 finns.

Redan innan cancerbeskedet var David en prisbelönt bilbyggare.

Men för att hindra -tumörerna från att styra hans liv bestämde sig David för att totalrenovera sin Porsche och ställa ut den på Skandinaviens största bil och mc-mässa på Elmia i Jönköping.

Och med en svart- och guldfärgad lack tog hans ögonsten förra året hem utmärkelsen ”People’s choice” i konkurrens med över 500 utställare.

I vinter har Porschen fått större skärmbredd, nya fälgar och pärlemovit lack. Och på långfredagen ställde David ut den på ”Bilsport Performance and Custom Moter Show” för andra gången.

Trots att bagageutrymmet byggts om till en förvaringsplats för klockor, guldtackor och fina skor kallar David bilens nya skepnad för avskalad.

– Jag har byggt bilar med akvarier med levande guldfiskar i och tv-skärmar på insidan av dörrarna men den här gången tänkte jag att ”less is more”, säger David.

Det var också i samband med att David ställde ut sin Porsche Cayman S för första gången som han förstod att hans andra mål, att få köra det mytomspunna rallyt Gumball 3 000 som i år går mellan Riga och Mykonos kunde bli verkighet.

Med hjälp av gåvor från både privatpersoner och sponsorer hade David visserligen lyckats få ihop 71 500 kronor. Men till startavgiften på en halv miljon kronor var det fortfarande långt när ”Mr X” ringde.

Ett par dagar senare satt David på ett kafé tillsammans med en man som mot att David inte avslöjar vem han är står för både startavgiften den bil som de tillsammans kommer att köra Gumball 3 000 i.

– Att en vanlig Svensson får köra det rallyt finns egentligen i inte på kartan och att en sjukskriven person får göra det finns definitivt inte, säger David.

Förberedelserna inför Gumball 3 000 som består av sju delsträckor och minst lika många fester av vilka många är företagsledare, filmstjärnor eller fotbollsspelare på lyxiga hotell runt om Europa är i full gång.

För ett par månader sedanhörde berättade ”Mr X” att han köpt en Ferrari av senaste modell som innan starten i juli ska trimmas i Schweiz.

– Den har 700 hästkrafter men han tyckte tydligen att den behövde några till, säger David.

Att ”Mr X” som enligt David är en helt vanlig motorintresserad kille med ovanligt mycket pengar håller vad han -lovar tvekar David inte en sekund på.

Startbeviset finns redan hemma i lägenheten i Mjällby och minst en gång i veckan pratas de vid på telefon.

Efter cancerbeskedet för fem år sedan påbörjar David påbörjar snart sin fyrtiofjärde cellgiftsbehandling.

Än så länge är hans inre organ relativt opåverkade. Men nivåerna av vita blodkroppar som i sin tur påverkar immunförsvaret är oroväckande låga.

– Slutar jag med cellgifterna kommer tumörerna i hjärnan att växa sig större men samtidigt vet jag cellgifterna till slut kommer att knäcka mig. Att strålbehandla tumörerna är inte ett alternativ eftersom det skulle förstöra hjärnan, säger David.

Stödet från sambon Anamarija och ”Mr X” gör dock att David känner sig lyckligare än på länge. Ibland kan det gå flera veckor utan att han tänker på cancern.

När Sydöstran träffar David på Glas & Rikt i Sölve har han precis rullat ut sin pärlemovita Porsche ur verkstaden för första gången i år.

De bruna bilhandskarna är på när han sätter sig bakom ratten.

– Jag är nog lyckligare än de flesta friska människor, säger han.