Kommunen gör polisjobb

Sölvesborg Artikeln publicerades

Nu går det att göra vissa polisärenden i kommunhuset. Det går till exempel bra att lämna in hittegods. Samarbetet startar i dag.
– Det är ganska unikt, säger Per-Olov Larsen (S).

Som Sydöstran tidigare berättat (4/1 2012) har Sölvesborgs kommun och polisen har ingått ett avtal. Kommunen ska utföra vissa arbetsuppgifter åt polisen som inte innebär myndighetsutövning eller kräver tillgång till personuppgifter. I dag onsdag startar samarbetet.
– Vi utökar medborgarnas service, säger Per-Olov Larsen (S), vice ordförande i kommunstyrelsen.
Polisstationen har väldigt begränsade öppettider. Därför erbjuder nu kommunens medborgarkontor hjälp med vissa enklare polisärenden. Medborgarkontoret kommer att kunna ta emot hittegods, lämna ut och ta emot blanketter samt lämna upplysningar om polisens verksamhet.
– Det kan handla om tillstånd för vapen till exempel, säger Bo Olsson, närpolischef.
Naturligtvis är det många ärenden som medborgarkontoret inte kommer att ägna sig åt. Anmälningar om brott ska fortfarande göras hos polisen. Passärenden kan polisen inte heller överlåta till kommunen.
– När det rör sig om myndighetsutövning, är det inte något man kan släppa ifrån sig, säger Bo Olsson.
Medborgarkontoret kan till exempel ta emot en upphittad nyckelknippa. Däremot är det polisen som sedan ska ta emot nycklarna och lämna dem till ägaren eftersom hantering av hittegods räknas som myndighetsutövning.
– Vi har fått utbildning allihop. Även vikarierna får utbildning, säger Kristin Forsberg Kemppainen, medborgarkontoret.