Hotbild ska lösas med säkra lokaler för en miljon

SÖLVESBORG Artikeln publicerades
Här i det gamla EPA-husets ovanvåning på Södergatan går snart flyttlasset för delar av socialförvaltningen. 35 nya arbetsplatser i helt nyrenoverade och säkerhetsanpassade lokaler. Kommunens fastighetsingenjör Daniel Nilsson visar runt. 2 bilder
Foto:Jörgen Klinthage
Här i det gamla EPA-husets ovanvåning på Södergatan går snart flyttlasset för delar av socialförvaltningen. 35 nya arbetsplatser i helt nyrenoverade och säkerhetsanpassade lokaler. Kommunens fastighetsingenjör Daniel Nilsson visar runt.

För runt en miljon kronor ska kommunen nu hyra fräscha nyrenoverade och säkerhetsanpassade lokaler på Södergatan.

– Det här är ett lyft för hela avdelningen eftersom vi varit väldigt trångbodda under en längre tid, men det innebär också att vi får bättre anpassade lokaler. I de här mer utsatta delarna av förvaltningen finns ibland ett hot om våld och därför är det viktigt att skapa en bra arbetsmiljö, säger chefen för individ- och familjeomsorgen Björn Petersson.

Den nya lokalen kommer att hysa ett 20-tal medarbetare från avdelningen Barn och familj, administration samt handläggare från vuxenverksamheten.

Totalt hyr kommunen 735 kvadratmeter kontorsyta av fastighetsägaren Bröderna Persson till en kostnad av cirka 900 000 kronor per år. Ingången blir mellan MQ och Schack & Matt.

Tror du att detta även kan göra Sölvesborg som arbetsplats för mer attraktivt och därmed lättare att rekrytera socionomer?

– Ja, det kan det. Det kan bli en del i att det blir lättare att rekrytera, men också att vi på sikt blir en ännu mer attraktiv arbetsgivare, säger han.

När Sydöstran är på besök är besiktningen av lokalerna precis utförd. Mindre saker återstår dock att göra. Bland annat ska en hiss monteras som leder till en kundmottagning som är anslutet till ett halvdussin samtalsrum.

Tanken är att den administrativa delen ligger avskilt och inte öppen för besökare. Personalen har även tillgång till parkeringsplatser i fastighetens källare.

Motivet med flytten är att förutom minska trångboddheten även att öka servicen och säkerheten. Just säkerhetsaspekten har varit en ett krav och en viktig del när man renoverat fastigheten. Bakgrunden är också att kommunen efter flera hot har velat skapa en säker arbetsplats för de anställda och besökarna.

Under vissa tidpunkter har Sölvesborgs kommun fått ta emot ett flertal hot. Främst är det mot individ- och familjomsorgen som hoten har riktats.

För drygt två år sedan flyttade kommunen vissa verksamheter som bland annat fältsekreterarna, drogterapeuterna och missbruksvård till Hälsoringens gamla lokaler. Flytten av barn- och familjegruppen inom individ- och familjeomsorgen innebär att den tidigare hotbilden i kommunhuset minskar.

Kommunchefen Lars Ericsson har tidigare betonat att det finns ett demokratiskt värde att kommunhuset är öppet, men att det måste vägas mot att personalen känner sig trygg.

Allt fler kommuner väljer att låsa in sina tjänstemän och politiker i kommunhusen. Ända sedan kommunhuset i Sölvesborg byggdes 1985 har det varit öppet där besökarna kan gå och röra sig fritt. Detta gör i dag Sölvesborg unikt.