Kommunen tar fram ett åtgärdspaket efter gängslagsmål

SÖLVESBORG Artikeln publicerades
Flera polispatruller var snabbt på plats efter larmet om ett större gängslagsmål.
Foto: Jens Christian
Flera polispatruller var snabbt på plats efter larmet om ett större gängslagsmål.

Efter gängslagsmålet som slutade med att tre personer knivskars i fredagskväll på öppen gata så kallade kommunstyrelsens ordförande Louise Erixon (SD) till ett extra krismöte under lördagskvällen.

– Jag har ikväll lördag begärt ett extra möte med kommunchefen och säkerhetssamordnaren om otrygghetssituationen i Sölvesborg, säger kommunstyrelsens ordförande Louise Erixon (SD) till Sydöstran.

Hon var en av de som på plats i fredagskväll och bevittnade det stora polisuppdraget.

Här på Järnvägsgatan blev kommunstyrelsens ordförande Louise Erixon (SD) vittne till det stora polispådraget under fredagskvällen.
Foto: Jörgen Klinthage
Här på Järnvägsgatan blev kommunstyrelsens ordförande Louise Erixon (SD) vittne till det stora polispådraget under fredagskvällen.
Fyra personer greps av polisen efter tumultet på Järnvägsgatan.
Foto: Jens Christian
Fyra personer greps av polisen efter tumultet på Järnvägsgatan.

– Jag kommer aldrig acceptera att detta våldsamma fenomen blir en permanent del av Sölvesborgs stadsbild. Detta då det finns stora anledningar att ytterligare snabba på processen med att införa de säkerhetshöjande satsningarna som vi avsatt medel till i kommunen, säger Louise Erixon.

Bland annat har Samstyret tidigare velat införa ett paragraf 3-områden i centrum och vid stationsområdet, vilket innebär att särskilda ordningsvakter med vissa polisiära befogenheter kan arbeta där.

Under lördagskvällen meddelade Erixon att att man tagit fram en ”åtgärdsplan för ökad trygghet”. Bland annat kräver kommunen en ökad polisnärvaro, nya kommunikationsrutiner mellan kommun och polis, påbörja en väktarsatsning samt bredda uppdraget för fritidsgårdsverksamheten så att mer av uppdraget bedrivs utanför lokalerna.

Totalt har kommunalrådet listat sju åtgärdspunkter.

Det var vid 21.25-tiden på fredagskvällen som polis och ambulans larmades med anledning av ett slagsmål med flera personer inblandade. Tre personer knivskars och fördes till sjukhus.

Bland annat fick en 18-årig man hugg- eller stickskador i ryggen, förmodligen gjorda med ett vasst föremål. Enligt polisen ska det dock inte röra sig om några livshotande skador.

Bakgrunden till bråket är oklart, men enligt uppgift ska det ha pågått ett gruff mellan två gäng på flera platser runt om i centrala Sölvesborg. Ett gruff som sedan urartade strax utanför Ica supermarket på en cykelväg Järnvägsgatan med ett större slagsmål med basebollträ och knivar som tillhygge.

Vid 03-tiden på lördagsmorgonen greps fyra personer och delgavs misstanke om brott.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.