Lastbil nära ramma villa i Lörby

LÖRBY Artikeln publicerades
För tredje gången har en fastighetsägare fått ovälkommet besök i sin trädgård. Föraren klarade sig utan skador.
Foto:Jörgen Klinthage
För tredje gången har en fastighetsägare fått ovälkommet besök i sin trädgård. Föraren klarade sig utan skador.

Tredje gången gillt blev det för den fastighetsägare i Lörby som åter igen fick ovälkommet besök i sin trädgård.

Det var vid niotiden på söndagskvällen som en förare av en lätt lastbil tappade kontrollen över fordonet. Av okänd anledning körde bilen av vägen, rakt igenom en häck och välte inne på gräsmattan till fastigheten. Som tur var så träffades inte huset av lastbilen. Föraren klarade sig utan skador.

Så sent som för drygt ett år sedan var det en bil som for genom häcken och föraren skadades lätt. Och för tio år sedan hände en liknande olycka.

Lörbybon och politikern Benny Karlsson (SD) har i en motion uppmärksammat trafiksäkerheten genom byn.

– Det körs idag alldeles för fort genom byn och det är inte acceptabelt. Det händer olyckor gång på gång. Tung trafik och breda traktorer med tillbehör kör genom samhället med hög fart och tar inte hänsyn till fartbegränsningen, säger han.

Barn- och utbildningsnämnden har tagit beslut att efter den 1 mars i år låta elever från årskurs fyra cykla istället för att åka skolbuss. Detta anser Benny Karlsson är fel och pekar på att det inte finns någon avskiljare mellan väg och cykelbana.

Hans förslag är att låta gatukontoret och trafikverket ta fram ett förslag för att säkerställa cykelbanan, minska hastigheten genom samhället och vill även ha belysning på vägen mellan Lörby och Mjällby.

– Det är inte kommunens väg utan trafikverket som har ansvar för underhåll och drift av vägen, men jag kan hålla med om att det inte är bra som det nu är. Det är alltför höga hastigheter genom samhället och istället för målade linjer på båda sidorna borde man istället bygga en gång och cykelväg med betongfundament som skydd mot vägbanan, säger kommunens trafikingenjör Milos Jovanovic.