Lastbilstrafik på skolväg

Sölvesborg Artikeln publicerades

På Norjevägen cyklar barn på väg till skolan. Där kör även stora lastbilar. En förälder vill nu att hastigheten sänks.
– Folk kör som idioter, säger Anna Sunesson.

Anna Sunesson är förälder och bor längs med Norjevägen. Hon och andra föräldrar är ofta oroliga när barnen cyklar till skolan eller är ute och leker. På vägen passerar många lastbilar som bland annat är på väg till E 22-bygget.

Hastighetsbegränsningen är 70 km/tim och det finns ingen vägren för cyklister och gående att röra sig på. En dag såg Anna Sunesson hur en liten pojke for av vägen och började gråta när en av lastbilarna körde om honom.

När Sydöstran är kontakt med Anna Sunesson på tisdagseftermiddagen har hon hunnit räkna till att 53 lastbilar passerat under dagen. Hon är väldigt orolig för att ett barn ska bli påkört.
– Mina och andras barn måste kunna ta sig till och från skolan, säger hon.

Barnen bor för nära skolan för att få rätt till skolskjuts av kommunen. Anna Sunesson vill därför att hastigheten sänks på vägen. Hon har varit i kontakt både med Trafikverket och med länsstyrelsen i sitt ärende.
– Står det 70 på skylten så kör folk 70, säger hon.

Kerstin Holmer är trafikingenjör på Trafikverket. Hon har varit i kontakt med de lastbilschaufförer som kör till E 22-bygget. Hon förnekar att de skulle köra för fort.
– De säger att de inte kör för fort, säger Kerstin Holmer.

Kerstin Holmer menar att även om hastighetsbegränsningen är 70 km/tim så säger lagen att förarna ändå måste anpassa hastigheten efter eventuella barn som de möter på vägen.

Kerstin Holmer tycker inte att det vore rimligt att sänka hastigheten på vägen till 50 km/tim.

Hon menar att hastigheten måste vara rimlig för att få acceptans hos förarna.
– 50 har man inom tätbebyggt område och det här klassas inte som tätbebyggt område, säger hon.

Beslut om eventuell sänkning av hastigheten tas av länsstyrelsen. Där håller frågan på att utredas och är ute på remiss till Trafikverket, Sölvesborgs kommun och polisen.
– Så det är på gång fast vi har inte fattat något beslut i ärendet, säger Anita Möller på länsstyrelsen.