Lättsmält tuggummirock med Royal republic

NORJE Artikeln publicerades
Tungan ut i väntan på Gene Simmons. Adam Grahn och hans Royal republic startade upp festen på Sweden rock festival under fredagen.
Foto: Mattias Mattisson
Tungan ut i väntan på Gene Simmons. Adam Grahn och hans Royal republic startade upp festen på Sweden rock festival under fredagen.

Karlskronasonen Adam Grahn har publiken i sin hand från första till sista stund. Royal republic bjöd Sweden rock-publiken på förfest under fredagens spelning.

– Vi har inte spelat här på fem år. Vad feta ni har blivit. Adam Grahn har publiken i sitt grepp direkt när Royal republic går på Sweden stage under fredagseftermiddagen.

– Vi har också blivit feta, säger han ursäktande.

Historien om hur den då ännu okände Karlskronasonen vann en gitarr genom att spela AC/DC:s ”Thunderstruck” i en tävling på festivalen 2005 är numer välkänd. Nu är han tillbaka med sitt Malmöbaserade Royal republic för bandets andra spelning på Sweden rock festival.

Inledande ”Can´t fight the disco” visar vad som komma skall: Lättsmält tuggummirock med smak av pina colada. Tonen för resten av kvällen är satt. I ”Tommy gun” är publiken direkt med på noterna. ”Underwear” får allsång. Inte ens teknikstrulet i ”Stop movin´" påverkar nämnvärt. Låten tas bara om från början. ”Det är priset man får betala när man inte spelar med backtrack. Det är som att ge sig in i politik och tro att man kan vara clean”, säger Adam.

Royal republic är inte ett av de större banden under festivalen och med sin poppiga aura kommer det inte att bli det heller. Men det är det mest välklädda och i Adam Grahn har det en frontfigur som är ämnad för de större scenerna.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.