LB-Hus begärs i konkurs

Sölvesborg Artikeln publicerades

LB-Hus begärs i konkurs.

Skulderna på 200 miljoner blev för mycket för företaget.

I mitten av januari ansökte och beviljades LB-Hus i Bromölla företagsrekonstruktion för att försöka lösa företagets ekonomiska problem: Skulder på drygt 200 miljoner kronor.

I morgon fredag var det tänkt att företaget skulle ha en rekonstruktionsplan färdig. Men uppgifter gjorde, redan på torsdagen, gällande att det i stället skulle handla om en konkursansökan. Något Thomas Ringdahl, vd på LB-Hus, inte ville kommentera.

Men rekonstruktören, Ola Sellert, på Trädgårdh advokatbyrå bekräftade, på torsdagseftermiddagen, nyheten för Sydöstran.

– I morgon händer ingenting. LB-Hus kommer i eftermiddag att lämna in en konkursansökan till tingsrätten om de inte redan har gjort det. Så det blir en konkursförvaltare som får ta över. Jag har gjort vad jag kan för att försöka hitta en lösning utan att lyckas.

UPPDATERING: Strax före klockan 15.30 på torsdagen bekräftar även företaget att man tänker begära sig i konkurs:

"LB-Hus har sedan den 20:e januari försökt hitta en lösning till rekonstruktion av företaget med hjälp av rekonstruktör från Trägårdh Advokater. Dessvärre har ansträngningarna misslyckats och någon lösning finns inte inför det planerade borgenärssammanträdet 2012-02-17. Det finns därför ingen annan utväg än att begära att företaget försätts i konkurs", skriver företaget i ett pressmeddelande.

Det har varit tal om att hitta nya ägare. Det har alltså inte gått?

– Nej, det har varit ett intensivt arbete och diskussioner med banken om olika lösningar, men det har inte nått ända fram. Jag kan inte säga mycket annat än att jag hoppas att det leder till en bra lösning för alla inblandade, säger Ola Sellert.

Verksamheten kan fortsätta

Om företaget skulle tvingas lämna in en konkursansökan innebär det inte nödvändigtvis att verksamheten upphör. Två gånger på 1990-talet gick företaget i konkurs, skriver Kristianstadsbladet.

I januari 1993 försattes Nordic Homeskoncernens elva dotterbolag, däribland LB-hus, i konkurs. Orsaken var då som nu en stor nedgång i försäljningen på den svenska husmarknaden. LB-Hus togs då över av ett nytt bolag och småhustillverkningen fortsatte i Bromölla.

Lite mer än ett år senare, i februari 1994, var det dags för en ny konkursansökan. Anledningen var att Kristianstads sparbank krävde att företaget skulle betala sina skulder till banken. Några veckor senare tog Percy Nilsson Bygg över LB-Hus.

Percy Nilsson Bygg gick i konkurs 2003. LB-Hus som bolag gick helskinnat ur konkursen och köptes 2004 av de nuvarande ägarna Esalp Invest.

Erik Hjärtberg, Emma Söderbom