Liberalerna ska bryta politiskt dödläge

SÖLVESBORG Artikeln publicerades
Lars Lamberg (L) föreslår en samlingsregering i Sölvesborg.
Foto: Gunnel Persson SYDOSTRAN 0454/32
Lars Lamberg (L) föreslår en samlingsregering i Sölvesborg.

Fem veckor har gått sedan valet och otaliga möten har hållits mellan de olika partierna, men trots det vet vi ännu inte vem som ska styra Sölvesborg. Nu kommer Liberalerna med ett förslag - bilda en samlingsregering i Sölvesborg.

Liberalerna, tillsammans med SoL-partiet, vill bilda en samlingsregering.

– Tanken är att det kan vara ett sätt att bryta dödläget, säger Liberalernas gruppledare Lars Lamberg.

Konkret går förslaget ut på att uppdragen i nämnderna fördelas proportionellt mellan partierna. Det vill säga att i en 15-mannanämnd skulle fördelningen bli fyra S, tre SD, tre M och övriga partier får vardera plats.

Som utgångsförslag vid fördelning av platserna i nämnderna så är det tänkt att de tre stora nämnderna: kommunstyrelsen, barn- och utbildningsnämnden och omsorgsnämnden ska spegla valresultatet partivis och där de mindre partierna får varsin plats, alternativt en insynsplats.

Det var i fredagskväll som Lars Lamberg skickade ut mejlet med förslaget till samtliga gruppledare, men gensvaret har hitintills varit ljumt för att inte säga mött av tystnad.

– Vi står bakom Liberalernas förslag och oavsett om vi får nått gehör så sätter det här ändå igång ett resonemang, säger SoL-partiets gruppledare Anders Jönsson.

Den svåra knäckfrågan i förslaget är hur man ska lösa tillsättningen av ordförande och viceordförande. Ikväll, måndag, var det tänkt att Socialdemokraterna och Femklövern ännu en gång skulle träffas, men mötet är vad Sydöstran erfar avblåst. Orsaken är att varken Liberalerna eller SoL-partiet ser något konkret i mötet. Detta trots att Femklövern ska ha fått generösa erbjudande av Socialdemokraterna.

Moderaternas huvudspår är att bilda ett styre som bygger på Femklövern, men partiet är splittrat. Socialdemokraterna försöker hitta en bred samling och en förutsättning är någon form av blocköverskridande.

Orsaken till att det är svårt att komma överens mellan de olika partierna är att partierna är låsta av olika vallöften och principer på olika håll för att nå fram till ett stabilt styre.