Lurade Försäkringskassan – krävs på en halv miljon

Sölvesborg Artikeln publicerades
Foto: CHRISTINE OLSSON / TT

En kvinna från Sölvesborg har fått drygt en halv miljon kronor för mycket från Försäkringskassan.

Nu kräver myndigheten pengarna tillbaka med 30 dagars betalningsvillkor.

Försäkringskassan kräver att en kvinna i Sölvesborg ska betala tillbaka nästan en halv miljon kronor för att hon har fått för mycket bidrag.

Kvinnan har fått för mycket bostadsbidrag, underhållsstöd och sjukpenning de senaste två åren. Försäkringskassan menar att kvinnan lever under familjeliknande förhållanden och att hon därför fått för mycket bidrag.

Försäkringskassan menar också att kvinnan under bidragstiden bott tillsammans men en annan person och att hon då inte hade rätt till varken bostadsbidrag eller underhållsstöd för ensamstående.

Försäkringskassan har också upptäckt att kvinnan under tiden hon varit sjukskriven fått in swishbetalningar då hon jobbat med sitt företag samtidigt som hon fått sjukpenning. Bedömningen blir då att kvinnan inte hade rätt till sjukpenning då arbetsförmågan inte var tillräckligt nedsatt.

Kvinnan fick hem ett brev i år den 19 februari där hon fick möjlighet att lämna synpunkter, men utan att ha gjort det.

Försäkringskassan finner heller inga ekonomiska skäl till att avskriva kvinnan från att betala tillbaka beloppen.

Totalt har kvinnan fått 52 000 kronor för mycket i bostadsbidrag mellan januari och oktober 2017, 84 936 kronor för mycket i underhållsstöd mellan perioden december 2016 till och med november 2017.

Hon har också fått totalt 360 660 kronor för mycket i sjukpenning mellan perioden 21 maj 2016 till och med 20 oktober 2017.

Det totala beloppet kvinnan ska betala tillbaka är 497 596 kronor.

Kvinnan har 30 dagar på sig att betala innan dröjsmålsränta på 7,5 procent kickar in.