M vill införa ogräsjagande hustomtar

SÖLVESBORG Artikeln publicerades
Toppmoderaterna Niklas Joelsson och Emilie Pilthammar vill privatisera delar av parkförvaltningen och införa lokala hustomtar som håller reda på ogräset.
Foto: PRIVAT
Toppmoderaterna Niklas Joelsson och Emilie Pilthammar vill privatisera delar av parkförvaltningen och införa lokala hustomtar som håller reda på ogräset.

Med hjälp av lokala ”hustomtar” vill två moderata toppkandidater öka takten på ogräsjakten. Samtidigt vill de privatisera delar av parkförvaltningen.

– De sista åren har mycket varit oerhört misskött med exempelvis träd växandes vid trottoarkanten. Genom att lokala företagare tar över skötseln på lokal nivå kan det bli en standardhöjning för hela kommunen, säger Niklas Joelsson.

De vill i sin motion att kommunen utreder hur en uppdelning av parkavdelningens ansvarsområden kan se ut och att man lägger ut delar av verksamheten på entreprenad. Emilie Pilthammar och Niklas Joelsson föreslår att man börjar med ett samhälle utanför innerstaden och sedan eventuellt utökar det.

”Tänk om varje by fick sin egen hustomte” som alla boende hade numret till. De kunde ringa när något inte stod rätt till, när snön behövde skottas, buskar klippas och stränder städas”, skriver duon i motionen.

”Park har de sista åren haft ett bekymmer med att hinna med de uppgifter de har och vi är övertygade om att lokala byentreprenörer har en annan känsla för sin boendeort än människor som arbetar stort i kommunen.” skriver de i sin motion.

De vill likna det vid en sorts lokala poliser som lär sig sitt område.

– Det kommer bli en tidsbesparing och en förenkling av arbetet då de lokala företagen redan i dagsläget vet hur deras del ser ut och bör skötas, säger Emilie Pilthammar.